En Sıcak Konular

Din dersine yeni formül

24 Eylül 2007 09:34 tsi
Zorunlu din dersinde yeni formül. Diyanetçiler ve Aleviler ne diyor?

Zorunlu din dersinin kaldırılması önerisi AK Parti içinde tartışma yaratınca mevcut dersin ikiye bölünmesi gündeme geldi. Büyük ölçüde benimsenen ve anayasa değişikliği de gerektirmeyen yeni formüle göre, 2 saatlik dersin bir saati zorunlu olacak.

Bu derste dinsel inanışların tümü hakkında genel kültür düzeyinde bilgi verilecek. Dersin ikinci saati ise seçmeli ve din eğitimi şeklinde olacak. İsteyenin gireceği bu derste İslam dini hakkında geniş bilgi verilecek, nasıl namaz kılınacağı gibi uygulamaya da yer verilecek.

NE DİYORLAR?

Zorunlu din dersinin kaldırılmasına tepki gösteren ilahiyatçıların sıcak baktığı formüle eğitimciler ve Alevi örgütleri karşı çıkıyor. Zorunlu din dersi ile ilgili yeni formüle yaklaşımlar şöyle:

* Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç: Anayasada din öğretimi zorunlu, din eğitimi isteğe bağlı deniliyor. Bu formülle anayasayı uygulamış olacağız.

* Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer: Zorunlu din dersi tamamen kaldırılmalı. Genel kültür düzeyinde din konuları sosyoloji dersinde verebilir.

* Pir Sultan Derneği Genel Başkanı Kazım Genç: Zorunlu din dersinin anayasada düzenlenmesinden vazgeçilmeli. Devlet din eğitiminden elini çekmeli. İsteğe bağlı din eğitimi yapacaksınız. Zorunlu din dersinden tamamen vazgeçilmeli.

* Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz: Önerilen formül çok doğru. Kişi dini kendi öz iradesiyle seçer. Zorunlu din kültürü dersi bunu sağlar. İsteğe bağlı din eğitimi dersi ile de çocuk istediği din hakkında uygulamayı öğrenir.

Sabah



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,275 µs