En Sıcak Konular

Sağcılarla solcular cami için çatıştı!

24 Eylül 2007 09:29 tsi
Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde devam eden cami inşaatları sağcılarla solcuları karşı karşıya getirdi

Avrupa’da İsviçre, Fransa, İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya ve Yunanistan’da devam eden cami tartışmaları sonunda çatışmaya dönüştü. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da cami inşasına destek veren solcularla ırkçılar çatıştı. Polis iki grubu zor ayırdı...

Vatan'dan alınan bilgiye göre, Avrupa, özellikle radikal İslam’ın güçlenmesi ve El Kaide’nin eylemlerinin sıklaşması sonrasında “cami paradoksunu” yaşamaya başladı. Hemen tüm AB ülkelerinde yeni inşa edilecek camilere yönelik protestolar baş gösterd . Özellikle Almanya’nın Köln kentine inşa edilmesi planlanan cami ülke genelinde protesto eylemlerine sahne oluyor. Londra’ya cami yapılacağına yönelik “söylenti” bile İngilizler’i ayağa kaldırmaya yetti. İtalya Senato Başkan yardımcısının Bologna’da cami inşa edilecek olan alanda domuzlarla eylem yapma fikri ise yaklaşan çatışmasının ilk sinyalini verdi. Ve sonunda ilk ciddi olay dün Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yaşandı. Başkente yapılması planlanan caminin inşaat bölgesinde yer alan bir askeri anıtın yerinin değiştirilmesine karar verilmesi ülkedeki aşırı sağcıları ayaklandırdı. Anıtın kaldırılmasını protesto eden grup cami alanında eylem düzenlemek isteyince karşılarında cami projesine destek veren sol parti taraftarlarını buldu. İki grup arasında önce laf dalaşı şeklinde başlayan kavga çatışmaya dönüşünce polis müdahale ederek grupları ayırmak zorunda kaldı. Çatışmalarda 3 kişinin yaralandığı açıklandı.

3 KİŞİ YARALANDI POLİS ZOR AYIRDI

Avrupa’nın birçok ülkesine yayılan cami tartışmaları, Hollanda’da çatışmaya dönüştü. Başkent Amsterdam’da bir grup sağcı, inşaatı süren cami alanında eylem düzenlemek isteyince karşılarında projeye destek veren sol parti taraftarlarını buldu. Birbirine giren aşırı ırkçılarla, solcuların kavgasında 3 kişi yaralandı. Almanya’nın Köln kentinde yapılması planlanan camiye karşı çıkan aşırı sağcılar da birçok kez protesto gösterileri yapmıştı.


OLAYLAR BU NOKTAYA NASIL GELDİ?

Kıvılcımı Köln çaktı

ALMANYA: Köln kentine inşa edilecek olan cami için belediye meclisinden Köln Katedrali’ne 3 kilometre uzaklıktaki işçi mahallesinde bir bölgede inşaat izni alındı. Proje için bir Alman mimarla anlaşıldı. Aşırı sağcı Pro Köln ve Yahudi Alman yazar Ralph Giordano, “Cami, ülkemizin sinsice İslamlaştırılmasının bir ifadesidir” diyerek camiye karşı çıktı. Köln Belediye Başkanı projeyi desteklese de daha iki hafta önce kentte cami karşıtı yürüyüş gerçekleşti. Yapımına sonbaharda başlanacak cami 15 milyon euro’ya mal olacak. 2009’da tamamlanması planlanan caminin minarelerinin boyu 50 metreyi geçecek. İktidardaki Hıristiyan Demokratlar’ın seçim ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi lideri Edmund Stoiber, “ Müslümanlar’a karşı hoşgörülüyüz ama camilerin boyutu kiliselerden büyük olmamalı” diyerek tartışmaya yeni bir boyut kattı.


‘Domuzları alıp camiye gelin’

İTALYA: Bologna kentine inşa edilmesi planlanan camiye en büyük tepkiyi İtalya Senato Başkan yardımcısı Roberto Calderoli gösterdi. Ramazan’ın ilk gününde Müslümanları çileden çıkaracak bir açıklama yaparak, inşaat alanında bir ’domuz günü’organize edeceğini söyledi. Tüm İtalyanlardan domuzlarını alıp caminin yapılacağı araziye gelmelerini ve burayı ’kirletmelerini’isteyen Calderoli, “Ben de domuzumla birlikte orda olacağım. Hatta orada domuz yemeyenleri anlamadığımı göstermek için koca bir tabak dolusu domuz pirzolasını mideme indireceğim” dedi. Aralık 2006’da da Toscana’daki bir cami inşaatına domuz başı atılmıştı.


Londra’da hayali inşaat

İNGİLTERE: Her şey, 2012 yılında Londra’da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları için başkente inşa edilecek 200 milyon dolarlık bir mega-cami projesine ilişkin spekülasyonların internette yayılmasıyla başladı. Tamamen hayali proje, e-postalar aracılığıyla binlerce İngiliz’e ulaşınca internette cami aleyhinde kampanya başlatıldı. Ardından İngiltere Başbakanlığı’nın resmi sitesine caminin yapımının engellenmesi için bir dilekçe verildi. Kampanya birkaç gün içinde o kadar büyüdü ki tam 300 bin İngiliz dilekçeye imza koydu. Hem başbakanlık hem de Londra Belediyesi bir açıklama yayınlayarak, “Bu dedikodu nasıl yayıldı bilmiyoruz ama Londra’da yeni bir cami yapılmasına yönelik hiçbir plan yok” dedi.


‘Minare yapımı yasaklansın’

İSVİÇRE: İsviçre’de aşırı sağcı iki parti ülkede minare yapımının yasaklanması için imza kampanyası başlattı. Minarelerin ’tehditkar bir gücün sembolü’olduğunu savunan iki parti 100 bin imza toplayabilirse bu teklif referanduma sunulacak.

FRANSA: Fransa’nın Paris’ten sonra en büyük kenti olan Marsilya’da belediye, kentteki Müslümanlar tarafından inşa edilmek istenen cami projesine izin verdi. Ancak aşırı sağcılar Marsilya’da yaşayan her 5 kişiden sadece birinin Müslüman olduğu gerekçesiyle cami projesinin iptali için mahkemeye başvurdu. Belediye Başkanı Jean-Claude Gaudin “200 bin Müslüman’ın yaşadığı kentimizde cami inşaatına izin vermek Cumhuriyet değerlerindendir” dedi.


‘Atina İslam ülkesi olur’

YUNANİSTAN: AB’nin camisiz tek başkenti olan Atina’da cami inşası Arap saçına döndü. Yunan Kilisesi buraya cami inşasına sert bir şekilde karşı çıkıyor. Gerekçesi ise caminin olası proje bölgesinin Atina Havalimanı’nın tam karşısında olması... Kilise, “Uçaktan inenler cami minarelerini görüp burayı İslam ülkesi zanneder” diyor. Ayrıca bölgelerinde cami istemeyen Peania halkı da imza toplayarak projeye karşı çıkıyor.

AVUSTURYA: Avusturya Türk İslam Federasyonu’nun binasını yenileme izni istemesi bile Viyana’da protestolara yol açtı. Aralarında Neo-Naziler’in de bulunduğu 700 kişilik bir grup “Minare istemiyoruz” pankartları açarak yürüyüş yaptı. 200 kişilik Sosyalist grup ise karşı yürüyüş yaparak cami inşasına destek verdi.

 

 



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,302 µs