En Sıcak Konular

Devlet Bakanı Aydın: Mahalle baskısı olmaz

24 Eylül 2007 09:20 tsi
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, son zamanlarda kamuoyunda tartışılan ''mahalle baskısı'' tartışmalarıyla ilgili olarak, ''Şu anda mahalle sosyolojisi hakkında söylenenlerin önemli bir kısmı yanlıştır. Belki bundan 50 sene önce doğruydu. Mahallenin baskı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi'nin İzmir'de verdiği iftar yemeğine katılan Mehmet Aydın, hükümetin geçmiş dönemden bu yana süren hızlı çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
     
Yeni Anayasa çalışmaları hakkında Aydın, ''Biz dedik ki oturacağız, konuşacağız, tartışacağız, münakaşa edeceğiz. Bunu hep söyledik. Türkiye'de her kesim buna katılacak. Bu konu hakkında daha ortada hiçbir şey yokken öyle bir noktaya getirildi ki nereye gitsem basın mensupları bunu soruyorlar. Bazı şeyler daha konuşulmaya açılmadan alevleniyor. Çekindiğimiz için konuşmuyor değiliz. Biz Anayasa gibi son derece önemli bir konuyu Türkiye'nin umumi takdirinden geçmeden gerçekleştirmeyi, yapmayı düşünmüyoruz. Türkiye'nin çağdaş bir anayasaya ihtiyacı vardır. Zaten mevcut Anayasanın önemli bir kısmını değiştirdik. Taze bir başlangıca Türkiye'nin ihtiyacı vardır. Bu Anayasa çoğulculuğa riayet eden, özgürlük merkezli, özgürlük eksenli bir anayasa olacak ki bilim adamımız özgürce çalışsın, işadamımızın önünde engel kalmasın, din ve vicdan özgürlüğünün karşısında engel kalmasın'' diye konuştu.
     
    
-ILIMLI İSLAM-

     
Türkiye'nin, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu belirten Aydın, ''Ilımlı İslam Devleti'' teriminin hiçbir zaman ağızlarından çıkmadığını ve akıllarından geçmediğini söyledi.
     
''Bir ülkenin dini inancıyla devlet anlayışını birbirine karıştırmamak lazım'' diyen Aydın, ''Ilımlı İslam ayrı şeydir, bir ülkenin yönetiminde aşırılıktan kaçınıp orta yoldan gidilmesi ayrı şeydir'' dedi.
     
Son zamanlarda tartışma konusu yapılan ''mahalle baskısı'' konusunda da Aydın, şöyle konuştu:
     
''Şu anda mahalle sosyolojisi hakkında söylenenlerin önemli bir kısmı yanlıştır. Belki bundan 50 sene önce doğruydu. Mahalle o zaman farklı mahalleydi. Mahallenin baskısı olabilmesi için mahallenin 50 sene önceki gibi homojen olması lazım. Bugün hiçbir mahalle hiçbir aile homojen değil. Bugün benim arkadaşlarımın yüzde 80'inin evinde 4 tane hanım varsa 2'si açık 2'si kapalı. Kızı kapalıdır ama gelini açıktır. Pek çok ailede var. Ailede açık da var kapalı da. Birinin ötekine tahakküm edebilmesi için bir tarafın homojen olması lazım, sonra biri girdiğinde onun üzerine baskı kurması lazım. Bugün mahalleler, köyler ve aileler böyle değil. Bilimsel olarak hiçbir yere oturmayan bir tartışmayı niye yapıyoruz. Biz Malezya olur muyuz olmaz mıyız ? Bir sosyalbilimci (Türkiye 30 sene sonra olur) diyemez. 'Şu kesim şöyle olursa öbür kesim böyle olur' nereden biliyorsun, ilham mı geldi, rüyanda mı gördün?''
     
    
-MÜSİAD GENEL BAŞKANI BOLAT-

     
MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat ise son 3 yılda olduğu gibi bu yıl da Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarla Ramazan ayını paylaştıklarını belirterek, MÜSİAD'ın yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     
2007 yılının Türkiye için kritik bir yıl olduğunu ifade eden Bolat, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 ay gibi uzun bir sürede sonuçlanmasının ülke ekonomisine zarar verdiğini söyledi.
     
Bolat, ''5 ay içinde anayasal ve parlamenter sisteme yönelik müdahaleler, belirsizlik ve istikrarsızlık dönemini ülkemize yaşattırdı. 5 ay içinde kaybedilen ekonomik işler ancak rölantide gidebildi. 5 ay Türkiye'ye pahalıya maloldu. Yatırım kararları ertelendi. Bekle ve gör moduna herkes girdi. Bu nedenle ekonomi de bundan maalesef olumsuz şekilde etkilendi'' diye konuştu.
     
Bolat, büyük mağazalar yasa tasarısının hızlı bir biçimde meclisten geçmesini beklediklerini bildirdi. Ekonomide yeni bir yol haritasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Bolat, bu haritada öncelikle KOBİ'lerin desteklenmesi, ithalat giderlerinin azaltılması, işletmelerin üzerindeki yüksek finansman maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli ortamın hazırlanması, SSK primleri başta olmak üzere işletmelerin üzerindeki kamu yüklerinin ve mevzuatlarının azaltılması gerektiğini vurguladı.
     
Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacının olduğunu kaydeden Bolat, şöyle konuştu:
     
''Herkes görüşlerini söyleyecek ve gerekli lobi çalışmalarını yapacaktır. Ekonomideki reformların devam edebilmesi yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Bu çalışmalar ülke gündemini kilitleyen yeni istikrarsızlık çabalarına ve dayatmalara sebep olmaz. Bu çabalar içinde olanlar şunu bilsinler ki, halkımız herşeyi görüyor. Sivil, daha demokratik, ferdi önceliğe önem veren ve 21. yüzyılın Türkiyesine yakışır standartları tutturan, yeni bir Anayasaya ihtiyaç var.'' Yemeğe İzmir Valisi Cahit Kıraç, AK Parti İzmir Milletvekilleri İsmail Katmerci ve Taha Aksoy da katıldı
     
milliyet



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,790 µs