En Sıcak Konular

Cepteki ''kart kirliliği'' tarihe karışıyor

24 Mayıs 2015 12:07 tsi
Tüketicilerin cüzdanlarında büyük yer tutan manyetik kartların yerine kullanılacak "akıllı" elektronik kart, birçok kartı yanında taşımak zorunda kalanların imdadına yetişecek.

Tüketicilerin cüzdanlarında büyük yer tutan manyetik kartların yerine kullanılacak "akıllı" elektronik kart, çok sayıda kart taşıma zorunluluğuna son verecek.
 
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, birçok firma tarafından üretilen ancak henüz piyasa kullanımına sunulmayan akıllı elektronik kartlar, yanında bir kart okuyucu ve mobil uygulama ile kullanılabiliyor.
 
Tüketiciler, ister banka ister alışveriş kartı olsun cüzdanındaki tüm kartları, küçük bir kart okuyucudan geçiriyor. Ardından hatırlaması kolay olsun diye fotoğrafını da çekip cep telefonundaki mobil uygulama üzerinden kart bilgilerini, akıllı elektronik karta yüklüyor. Kartın kullanılması gerektiğinde ise bütün yapılması gereken, ödemede kullanılacak kart bilgisini, kartın küçük ekranından seçmek ve POS makinesine şifre girmek.
 
Kaybolursa uyarı verecek
 

Akıllı cep telefonları ile bluetooth aracılığıyla haberleşen söz konusu dijital kartlar, bir yerde unutulduğu zaman ya da cep telefonu ile bluetooth arasındaki iletişim zayıfladığında cep telefonu üzerinden uyarı veriyor ve kartın kaybolmasını engelliyor.

Sınırsız sayıda tanımlama yapılan elektronik kartlar, bu sırada kendisini kapatıyor ve verilerin yetkisiz kişiler tarafından ele geçirilmesini önlüyor. Eğer süre tanımlanırsa, belirli bir dakikadan sonra kart, üzerindeki bilgileri siliyor. Kart, unutulduğu yerden alındığında ise cep telefonundan silinen bilgileri otomatik olarak tekrar alıyor.

Apple iOS 8 ya da Google Android 4.3 ve üzeri ile çalışabilen söz konusu kartlarda parmak izi ya da ses tanıma gibi teknolojiler de bulunabiliyor. Yakın bir gelecekte söz konusu kartların NFC (Yakın Alan İletişimi) ile tam uyumlu hale gelmesi de bekleniyor.
 
Söz konusu kartlar, iki yıl pil ömrü sunuyor ancak firmalar bu süre sonunda kartları ücretsiz değiştirme sözü veriyor. Öte yandan birçok kart bilgisinin yüklendiği elektronik kartlar, ortalama 30 günde bir kablosuz pad ile şarj edilebiliyor.

Bu konuda çalışma üreten firmalar, net fiyatları ve pazarın büyüklüğünü öğrenebilmek için ön sipariş topluyor. Söz konusu firmalar 1 yıllık kart kullanımı için ortalama 100 dolar alıyor ancak ön sipariş sadece ABD için geçerli bulunuyor.

aa
 

Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,806 µs