En Sıcak Konular

İsrail'in yakıt tankı şaşırtmaca mı?

24 Eylül 2007 09:12 tsi
İsrail'in yakıt tankı şaşırtmaca mı?

İsrail’in 6 Eylül’deki Suriye operasyonuyla ilgili yeni iddia: İsrail komandoları o tarihten önce Suriye’ye sızıp gizli bir üste Kuzey Kore menşeli nükleer malzeme ele geçirdiler. Bunun üzerine ABD, İsrail’e 6 Eylül’deki hav

Kod adı K.Kore projesi   
 
İSRAİL’in 18 gün önce Suriye’ye düzenlediği hava operasyonu ile ilgili karanlık noktalar birer birer aydınlanıyor. İsrailli yetkililerin bugüne kadar sır olarak sakladığı operasyonun, Suriye-Kuzey Kore nükleer işbirliğini kanıtlayan belgeler bulunduktan sonra gerçekleştirildiği ortaya çıktı. "Kuzey Kore Projesi" adı verilen operasyonla bombalanan tesiste çalışan bazı Kuzey Koreli uzmanların öldüğü öne sürüldü.

İngiliz The Sunday Times gazetesinin Washington ve Kudüs’teki kaynaklara dayandırdığı habere göre, İsrail’in Suriye’yi 6 Eylül’de bombalamasından önce, istihbarat kaynakları bu ülkede nükleer materyal ele geçirdi. Suriye üniformaları giymiş İsrail’in seçkin Sayeret Matkal birliğinden komandolar, ülkenin kuzeyinde, Dayr az-Zawr’daki gizli askeri tesislere sızarak, Suriye-K.Kore işbirliğini ortaya çıkardılar. İstihbaratçılar tesislerde K.Koreli personel çalıştığını da tespit ettiler. Bulunan malzemenin örneklerini ABD’ye gönderdiler. Malzemenin laboratuvar incelemesinde nükleer madde olduğu tespit edildi. Böylece ABD’nin de onayıyla 6 Eylül’deki operasyon gerçekleştirildi. K.Koreli ve Çinli diplomatlara göre bombardımanda Kuzey Koreli bazı balistik füze teknisyeni ve askeri bilim adamları öldü.

İsrail söz konusu tesisi aylarca izledi, ABD ise operasyona onay vermek için kanıt talep etti. Komandoların ele geçirdiği malzemenin laboratuvar incelemesinin ardından ABD saldırıya yeşil ışık yaktı. Saldırıyı İsrail’in yeni Savunma Bakanı, Sayeret Matkal eski komutanı Ehud Barak yönetti. İsrail ve ABD operasyonla ilgili olarak bugüne kadar sessiz kaldılar.

YAKIT TANKI

Sunday Times, Türk topraklarında bulunan yakıt tankına da dikkat çekti. Gazeteye göre, Amerikalı uzmanlar, yakıt tankının fotoğraflarına şaşırarak "Çok az zarara uğramış gibi görünüyor. İsrailli F-151 pilotlarınca izlenen rota konusunda şaşırtmaca yapmak için gizlice yerleştirilmiş olabilir mi?" diye sordular. Bu arada Reuters haber ajansının bölgedeki siyasi bir kaynağa dayandırarak gündeme getirdiği başka bir ayrıntıya göre, hava operasyonunun en azından bir bölümü, dikkatleri İsrail askerlerinin karadaki faaliyetlerinden uzağa çekmeyi amaçlamış olabilir. "Kuzey Kore Projesi" operasyonunun, Suriye ve Kuzey Kore’nin "şer ekseni"nin üçüncü ayağı İran ile birlikte nükleer silah faaliyetlerine karşı yürütülen geniş çaplı gizli savaşın bir parçası olabileceği belirtiliyor.

İsrail-Suriye arasında yeni hava gerginliği

İSRAİL’in, bir Suriye uçağının radardan kaybolması üzerine birkaç savaş uçağını Suriye’ye yönlendirdiği bildirildi. Adını açıklamayan İsrail askeri yetkilileri, önceki günkü olayda, İsrail savaş uçaklarının, Suriye uçağının düştüğünün anlaşılması üzerine birkaç dakika sonra üslerine döndüğünü belirtti. Suriye, İsrail’i hava sahasını ihlal etmekle suçladı. İsrail ordusundan konuyla ilgili olarak henüz resmi açıklama yapılmadı.

hürriyet



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,141 µs