En Sıcak Konular

CHP ağzından çıkan bu cümlenin anlamını bilseydi...

23 Mayıs 2015 10:11 tsi
CHP ağzından çıkan bu cümlenin anlamını bilseydi... Onlar hem dost hem düşman!..

iyibilgi Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'yüzyılın projesi'ni tanıtırken ilk şu iki cümleyi kurdu; 'Dünyada ticaret yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan üç proje var. Merkez Türkiye dördüncüsü olacak.'

Bu cümle, fark edilen ama tüm proje içinde üzerinde en durulmayan bilgi notuydu. Herkes başka küresel projeler olduğunu öğrendi ama o projelerin CHP'nin projesine göre pozisyonunun ne anlama geleceğini kıyaslamadı'

Oysa o projeler birer isim olmaktan ziyade, aynı zamanda; stratejik-jeopolitik-güvenlik projeleri. Veya bu türden ulusal/bölgesel güvenlik projelerinin destekleyici kolları. Kısaca, 'ben dördüncüyü yapıyorum dediğinizde bu projelerin 'etkilenmemesi' mümkün değil. Bazen müspet bazen menfi yönde.

Çünkü CHP projesinin hedefi olan konularda, enerji, ulaşım, küresel rekabet dengeleri, askeri ve bölgesel hesaplar var. Ve bu projeden beklentiler içe, yani Türkiye'nin kendi ekonomik ve politik dengelerine dönük olduğundan diğerleri ile kıyaslandığında hem küçük kalıyor hem de tehlikeyi/fırsatları görmüyor.

Bir başka nokta ise bu proje geliştirilir ve planlanırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer projelerdeki angajmanları hesaba katıldı mı? Çünkü bunların içinde ülkenin belki de kimi 'ulusal güvenlik planlarını' çelmeleyebilecek kesişmeler olabilir.

Zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ''Pekin'i Londra'ya bağlıyor'' sözü daha dün gibi.. Tanım yerindeyse, Marmaray'ı İpek Yolu'nun bir istasyonu gibi görüyor. Türkiye'nin bir seri benzer yatırımı, zaten o projelere dahil veya rakip olabilir.

CHP'nin söyledikleri ile büyük benzerlik taşıyan; "Proje, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarından geçiyor, 65 ülkede dünya nüfusunun yüzde 63'ü olan 4,4 milyar insanı ve 21 trilyon dolarlık ekonomiyi ilgilendiriyor" cümleleri Çin'in İpek Yolu projesinin bir koluna ait ve "Türkiye, Bir Kuşak Bir Yol Projesi'nin kilit parçasıdır" sözü Çin Büyükelçisi'ne ait.

Kısaca, CHP bu projeyi hazırlarken-ki nasıl ve tam kimler tarafından hazırlandığına ilişkin merak tatmin edilmiş değil. CHP yetkililerine bakarsanız üzerinde 4 yıldır uğraşılıyor, Ak Parti'ye bakarsanız 'seçim otobüsünde' yazılmış kadar hazırlıksız-işin stratejik ve ulusal güvenlik boyutunu ilgilendiren parametreleri dikkate alınmamış görünüyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,796 µs