En Sıcak Konular

YÖK'ü eleştirince hayatı değişti !

24 Eylül 2007 08:11 tsi
YÖK'ü eleştirince hayatı değişti ! 

Sivil anayasa konusunda hükümete ağır eleştirilerde bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kendisine yöneltilen en küçük eleştiriyi ağır şekilde cezalandırıyor. Afyon'daki Kocatepe Üniversitesi, düşüncelerini açıklayan öğretim üyesini konuştuğuna pişman ett

YÖK'ü eleştirince hem dekanlıktan hem rektör yardımcılığından oldu

Afyon'daki Kocatepe Üniversitesi, düşüncelerini açıklayan öğretim üyesini konuştuğuna pişman etti. "Hükümetle YÖK birbiriyle çarpışıyor. Olan bize oluyor." diyen Prof. Eyüp Sabah, rektör yardımcılığı ve dekanlık görevinden alındı.

Sivil anayasa konusunda hükümete ağır eleştirilerde bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kendisine yöneltilen en küçük eleştiriyi ağır şekilde cezalandırıyor. Düşüncelerini açıklayan öğretim görevlileri, müeyyide ile karşılaşmaktan kurtulamıyor. Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Sabah, "YÖK'le hükümetin çatışması üniversitelere zarar veriyor." dediği için görevden alındı. Görüşlerini açıklayınca önce rektör yardımcılığı, ardından da dekanlığı kaybeden Eyüp Sabah, şu anda maden mühendisliği bölüm başkanlığını yürütüyor. Rektörlük, konuyla ilgili sorulara karşılık vermezken, Prof. Sabah'ın cevabı manidar: "Ne söylememi bekliyorsunuz?"

Prof. Dr. Eyüp Sabah'ın iki koltuğunu kaybetmesine yol açan hadise ağustos ortalarında yaşandı. Başında bulunduğu mühendislik fakültesinin faaliyetlerini anlatmak için Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'ni ziyaret eden Sabah, üniversitelerin sorunlarına da değindi. Sıkıntıların sebepleri üzerinde duran Sabah, "İyi dereceyle mezun olan öğrencilere 'gelin akademisyen olun' diyoruz. Bin YTL maaşla çalışmak istemiyorlar. Hükümetle YÖK birbiriyle çarpışıyor. Olan bize oluyor. Özlük haklarımız masaya yatırılmıyor." dedi. Bazı internet siteleri ve gazetelerde yayınlanan bu görüşler, üniversite yönetimini kızdırdı. Birkaç gün sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden rektör yardımcılığından alınan Prof. Dr. Sabah, hemen ardından dekanlık görevini de kaybetti.

Prof. Dr. Eyüp Sabah, şu an AKÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyor. Üniversitenin web sitesinde Mühendislik Fakültesi dekanı olarak, uzmanlık alanı tıp olan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş görünüyor. AKÜ Rektörlüğü, Sabah'ın neden görevden alındığına ilişkin soruları cevapsız bıraktı. Sabah ise konunun tartışılmasını istemedi. Sabah, "Ne söylememi bekliyorsunuz? Konunun gündeme gelmesini istemiyorum." şeklinde konuştu. AKÜ'de rektör yardımcısı iken Hürsiad'ı ziyaret eden Prof. Dr. Eyüp Sabah, YÖK ile hükümetin çekişmesinin üniversitelere zarar verdiğini ifade etmiş ve "Eleman getirmek çok zor. Elektrik elektronik mühendislikleri piyasada çok rahat iş bulabilen bölümler. İyi dereceyle mezun olan öğrencilere 'gelin akademisyen olun' diyoruz. Bin YTL maaşla çalışmak istemiyorlar. Hükümetle YÖK birbiriyle çarpışıyor. Olan bize oluyor. Özlük haklarımız masaya yatırılmıyor." demişti.

YÖK'ü suni gündem oluşturmakla eleştirmişti

Ziyarette mühendislik fakültesindeki bölüm sayısının artırılması için de işadamlarından ve derneklerden yardım isteyen Sabah, "Mühendislik fakültesinin 4 bölümü aktif, 7 bölümü açılamamış. YÖK'ten izin alınmasına rağmen, elektrik, elektronik ve haberleşme, endüstri, bilgisayar, kimya, inşaat ve makine mühendislikleri açılmayı bekliyor. Öğretim üyesi bulamıyoruz, yer sıkıntımız var. Bu zamana kadar dile getirilememiş." diyerek ülkenin gerçek sorunlarının bir kenara atılıp suni sorunlar üretildiğini ima etmişti.

Kimya, inşaat ve makine mühendisliğini açmaya karar verdiklerini aktaran Prof. Dr. Eyüp Sabah, YÖK'ün yeni bir talimatına göre en az 3 öğretim üyesi olmayan bölümlerin açılamayacağı gibi, bu sayının altına düşen mevcut bölümlerin de kapatılacağını hatırlatarak şunları kaydetti: "Bölüm açmak kolay değil. Arkadan nesil gelmiyor. Hükümet bir sürü yeni üniversite açtı. Yaldızlı binalar yapılsın, içi boş olduktan sonra ne olur? Bu sorunların kökten çözülmesi lazım. Bazı üniversitelerde yığılma var, davet ediyoruz 'unvan vereceğiz' diyoruz, yine gelmiyorlar."

ZAMAN



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs