En Sıcak Konular

ABD Tunus ile ilişkilerini yükseltme kararı aldı

22 Mayıs 2015 09:46 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, Tunus ile ülkesinin ilişkisini 'NATO dışı ana müttefik' seviyesine yükseltme kararı alırken, bu ülkeye yönelik ekonomik ve güvenlik yardımı sözü de verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kayid es-Sibsi ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Oval Ofis'te yapılan görüşmenin ardından iki lider, basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulundu.
 
Tunus'un demokratikleşme alanında yaptığı reformları öven Barack Obama, ''Tunus'un kapsayıcı ve işleyen bir demokrasiye dönüşümünde çok iyi ilerleme kaydedildiğini duymak sevindirici'' diye konuştu.
 
Tunus?un ülkedeki tüm partileri ve kadınlar ile azınlıkların da aralarında bulunduğu kesimleri bu sürece dahil etmesinin en önemli aşamalardan olduğuna vurgu yapan Obama, ''Başarısını devam ettirmek için Tunus ile çalışma taahhüdünde bulunuyoruz'' ifadesini kullandı.
 
Görüşmede, bölgedeki istikrarsızlık ve terörle mücadele konularını ele aldıkları bilgisini veren ABD Başkanı Obama, ''Terörle mücadele konusunun yanında Libya'nın istikrara kavuşturulması ve tarafların bir araya getirilmesi noktasında Tunus ile etkili partner olmayı sürdürmemiz bizim için önemli. Tunus'taki mevcut durumu olumsuz etkileyecek Libya'da bir iktidar boşluğu, başarısız olmuş bir devlet istemiyoruz'' dedi.
 
Diplomatik ve güvenlik ilişkilerinin önemi doğrultusunda Tunus ile ilişkilerini ''NATO dışı ana müttefik'' seviyesine yükseltme kararı aldığınıTunus Cumhurbaşkanı Sibsi'yi ilettiğini belirten Obama, ABD'nin Tunus'a uzun dönemli ekonomik ve güvenlik desteği vereceğini, bundan Tunus halkının da faydalanabileceğini kaydetti.
 
Barack Obama, ''ABD, Tunus'a inanıyor, onun başarısına yatırım yapıyor ve gelecekte de ABD, Tunus'un değişmeyen partneri olarak çalışacak'' yorumunda bulundu.
 
''Yolun yarısında bulunuyoruz''
 

Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kayid es-Sibsi de demokratikleşme sürecinde ülkesinin katettiği mesafenin önemli olduğunu, ancak daha yolun yarısında bulunduklarını söyledi.
 
Sibsi, ''Önümüzde uzun bir yol bulunuyor. Demokratik sisteme ulaşmak için yapılması gereken daha çok iş var'' ifadesini kullandı.
 
Tunus halkının elde ettiği kazanımları ve onları korumanın öneminin farkında olduğunu dile getiren Sibsi, iki ülke arasındaki uzun yıllara dayanan geçmişe bakarak, ABD'nin dostluğuna inandıklarını kaydetti.
 
Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi, ''İkili ilişkilerimizde yeni bir döneme giriyoruz, bizim ABD?nin desteğine ihtiyacımız var, şimdi belki ABD'nin de Tunus'a ihtiyacı var'' şeklinde konuştu.
 
ABD, "NATO dışında ana müttefiklik" statüsü oluşturulma kararını 1989 yılında aldı. ABD''nin "NATO dışı ana müttefiki" ülkeleri arasında, Afganistan, Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Mısır, İsrail, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Yeni Zelanda, Pakistan, Filipinler, Tayland ve Güney Kore yer alıyor.

aa

Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,895 µs