En Sıcak Konular

Başbakanın müjdesi madencileri sevindirdi

21 Mayıs 2015 13:13 tsi
Başbakan Davutoğlu'nun maden işletmecilerinin sıkıntılarının giderilmesine yönelik düzenleme yapıldığını açıklaması, sektörde memnuniyetle karşılandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun maden işletmecilerinin sıkıntılarının giderilmesine yönelik düzenleme yapıldığını açıklaması, sektörde memnuniyetle karşılandı.
 
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, AA muhabirine yaptığı açılamada, geçen yıl yürürlüğe giren kanunla, maden işletmecilerinin maliyetlerinin arttığını, bu nedenle bir çok işletmede üretimin durdurulduğunu anlattı.
 
Başbakan Davutoğlu'nun, maden işletmecilerinin sorunlarının çözülmesine yönelik hazırlanan düzenlemenin Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını söylemesinin sektörde memnuniyetle karşılandığını dile getiren Demir, "Torba kanundan önce özel sektörde 4 bin 600 kişi çalışıyordu. Yasa yürürlüğe girdikten sonra bütün saha sahibi arkadaşlarımız üretimi durdurdu. Daha sonra sorunun çözüleceği sözünü alınca işçilerin bir bölümü yeniden istihdam edildi. Bakanlar Kurulu kararıyla torba kanunun yol açtığı mağduriyetler giderilecek, böylece özel sektörde 3 bin 200'e gerileyen işçi sayısı yıl sonuna kadar 5 bini geçecektir" diye konuştu.
 
Söz konusu kanunun işçi başına bin 650 lira civarında ek maliyet getirdiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
 
"Bizden haber bekleyen birçok arkadaşımız var. İnşallah yıl sonuna kadar hepsini tekrar işe alacağız. Bakanlar Kurulu kararını gördükten sonra işçilerimizi yavaş yavaş çağırmaya başlayacağız. Biz Türkiye Taşkömürü Kurumu sahalarını redevans karşılığı işletiyoruz. Ton başına ödediğimiz para 32 lira civarındadır. Bu oluşan maliyet farkı nedeniyle bizden iki türlü hesap istendi. Birincisi ton başına maliyet. Hesap yaptık, 67 lira civarında olduğunu belirledik.  İkinci olarak da adam başı bir maliyet çıkarttık. Bu da yaklaşık bin 650 lira. Bu iki hesabı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine teslim ettik. Bu farkların telafisinin hangi yöntemle olacağı tam netleşmedi. Bunun için Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz."
 
"Maliyet farkını devlet sübvanse edecek"
 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de özel işletmelerden çıkarılan madencilerin bir an önce yeniden istihdam edilmesini beklediklerini dile getirdi.
 
Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan düzenlemenin sevincini yaşadıklarını anlatan Demirci, "Özel sektörün artan masraflarının devlet tarafından sübvanse edilmesi  istihdamı daha da arttıracak. Ekonomiye kazandırılmayı bekleyen taş kömürü rezervleri var. Bunlar için de gerekli olan tek şey istihdam" dedi.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 19 Mayıs'ta düzenlediği mitingde, "Baktık ki getirdiğimiz sistem bazı işverenlerimiz için zorluklar getiriyor ve bunun getirdiği zorluklar sebebiyle bazı iş yerleri kapandı, takriben 4 bine yakın madencimiz işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı. Gelmeden önce Bakanlar Kurulunda imzaya açtım, redevansların ve işverenlerin fiyat farkıyla ilgili düzenlemeyi yapıyoruz ve bu işçilerimizin artık geri alınmasına hiçbir engel kalmıyor" ifadelerini kullanmıştı.

aa


Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,434 µs