En Sıcak Konular

'Biz bize yetmek zorundayız'

21 Mayıs 2015 12:04 tsi
'Biz bize yetmek zorundayız'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi Açılış Töreni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık biz bize yetmek zorundayız. Biz bize yetemediğimiz durumda bağımsız bir Türkiye'den bahsedemeyiz" dedi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akıncılar'daki TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi merkezin açılış töreninde, savunma sanayisinin diğer kuruluşları gibi TUSAŞ'ın da son 12 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdiğini vurguladı. 
 
TUSAŞ'ın 1984'te sadece F-16'ların fason üretimi için kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, 2005'te bu kuruluşun yapısının ve yönetiminin millileştirilerek yeni bir dönemin başlatıldığını belirtti.
 
Erdoğan, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin TUSAŞ'ın gözlem ve haberleşme uydularının üretimine yönelik stratejik bir altyapı olduğunun altını çizdi. Bu tür tesislerin uzay çalışmaları konusunda söz sahibi az sayıda ülkede bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Türkiye'nin TUSAŞ vasıtası ile bu tesise sahip olarak uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasına girdiğini artık ifade edebiliriz" dedi.
 
Merkez hakkında bilgi veren Erdoğan,  yakın zamanda Göktürk-3 uydusu ve diğer uydularla ilgili çalışmaların da başlayacağını kaydetti.
 
"Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım niteliği taşıyor" diyen Erdoğan, Türkiye'nin 12 yılda pek çok alanda hayata geçirdiği ilklerinden birini de uzay çalışmalarında gerçekleştirdiğini belirtti.
 
'Dışa bağımlılıkta büyük düşüş'
 
Eskiden beyin göçünden endişe edildiğini, artık bu göçün kendi özüne dönüşe başladığının altını çizen Erdoğan, Türkiye'nin 2002 yılında, savunma sanayi ihtiyaçlarında yüzde 80 oranında dışa bağımlı olduğunu, bugün bu oranın yüzde 45'e düştüğünü bildirdi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Artık biz bize yetmek zorundayız. Biz bize yetemediğimiz durumda, bağımsız bir Türkiye'den bahsedemeyiz. Bunun adımlarını atmak durumundayız" dedi.
 
Erdoğan, "Hedefimiz, 2023 yılında, ülkemiz savunma sanayinin dışa bağımlılığını, üretimi neredeyse yüzde yüze yakın bir noktaya taşıyarak kaldırmaktır" diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tamamen siyasi, stratejik ve ekonomik çıkar ilişkilerine dayalı kriterlerin bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Elbette bu konuda bizim de kriterlerimiz var ve olacak. Ama bizim kriterlerimiz ile onlarınki arasında çok büyük farklar bulunuyor. Biz tüm dost ve kardeş ülkeleri sahip olduğumuz imkanları birlikte kullanma konusunda kendimizden ayrı görmüyoruz. Hele hele bizim mağdur ve mazlum toplumlara, coğrafyalara bakışımız batıdan ve bazı güçlü ülkelerden çok farklı. Biz Afrika'ya, Orta Asya'ya, Ortadoğu'ya, Balkanlar'a baktığımızda, sadece insan görüyoruz, kardeşlerimizi görüyoruz. Diğerleri ise bu coğrafyalarda sadece petrol, doğalgaz, maden, ürün satılacak pazar görüyor, siyasi denklemdeki yerini görüyor, farkımız bu. İşte bu sebeple ekonomide, siyasette, dış politikada ve elbette savuna sanayisinde elde ettiğimiz her başarı bizimle birlikte dost ve kardeş toplumları da sevindiriyor, ümitlendiriyor, cesaretlendiriyor."

aa


Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,163 µs