En Sıcak Konular

Bursa'da bazı işçiler eylemi bıraktı

21 Mayıs 2015 12:02 tsi
Bursa'da devam eden işçi eylemlerinde bir fabrikanın çalışanları grevi bırakarak işbaşı yaptı.

Bursa'da, OYAK Renault ve Tofaş ile iki yan sanayi kuruluşunda üretimi durduran eylemler sürerken, otomotiv yan sanayi firmalarından Coşkunöz'de işçiler yeniden işbaşı yaptı.

Coşkunöz firmasının yetkililerinden alınan bilgiye göre, işveren ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşmelerin ardından anlaşma sağlandı. Bunun üzerine işçiler yeniden üretime başladı. Konuya ilişkin kapsamlı bir açıklama daha sonra yapılacak.

Bursa'da, 15 Mayıs'ta OYAK Renault'ta üretimin durdurulmasıyla başlayan eylemler, Tofaş, Mako ve Ototrim'de de sürüyor. Otomotiv işçileri, haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikasının yöneticileri ile işverenlerini protesto ediyor. OYAK Renault ve Tofaş'ta eylem yapan işçilerden bazılarına dün Cumhuriyet Başsavcılığınca tebligat gönderilmişti.

10 KİŞİ GÖZALTINDA

Bu arada fabrika işçilerinin eylemlerinde provokatörlük yapmak için şehir dışından gelerek kentte ev ve araba kiraladıkları ve sosyal paylaşım siteleri üzerinden işçileri kışkırttıkları öne sürülen 1'i kadın 10 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, istihbari çalışmalar sonucu, 15 Mayıs'tan itibaren 4 ayrı fabrikada iş bırakılması eylemlerinin, şehrin dışından gelen kişiler tarafında yönlendirildiğini belirledi.

İşçileri eyleme teşvik etmek suretiyle üretimin durdurulması ve iş yerlerinin tahliye edilmemesi, oluşan toplumsal kaos ortamından istifadeyle örgütsel tabanlarını genişletme amacı taşıdıkları belirlenen bu kişilerin kaldıkları adreslere operasyon yapan polis, 1'i kadın 10 kişiyi gözaltına aldı.

TEMEL NEDEN SENDİKALARIN YETKİ KARMAŞASI

Binlerce otomotiv işçisini eyleme götüren neden, sendikaların baraj ve yetki çekişmesi. Son 9 yılın ihracat şampiyonu Bursa'da otomotivin kalbi eylemler nedeniyle durmuş durumda. 20 bin işçi grevde olduğu için bantlar çalışmıyor. Türkiye'de 50 yıldır kaliteli üretimiyle öne çıkan, son 9 yılın ihracat şampiyonu olan, 2014 yılında da 22.3 milyar dolar ihracat yaparak toplam ihracatın 6'da birini gerçekleştiren, yüz binlerce kişiye istihdam sağlayan otomotiv sektörü büyük bir sarsıntı geçiriyor. “Bosch işçisi bizden daha yüksek zam aldı, hakkımızı isteriz” diyerek eyleme başlayan Renault işçilerini Tofaş çalışanları izledi. Ardından ana sanayiye tedarik sağlayan yan sanayi firmaları da “Aynı ücreti isteriz” diye üretimi durdurdu. İş yerlerine farklı muamele iddiasıyla gündeme gelen Türk Metal sendikası iddiaları reddederken, işçileri eylemde olan şirketlerin yöneticileri ve patronları, “İşinize dönün” çağrılarıyla orta yol bulmaya çalıştı. Son olarak Kocaeli'de üretim yapan Ford Otomotiv Fabrikası da hızlı artan siparişlere yetişmek için fazla mesai programı yaparken, “Parça tedarikinde sorun yaşıyoruz” diyerek üretimi durdurdu. Böylece birçok dünya markasının üretim için fırsat beklediği otomotiv sektörü büyük bir darbe almış oldu. Eylemler başlayınca, 'krizi fırsata çevirmek' isteyen birçok siyasi oluşum ortaya çıktıysa da işçiler buna meydan vermedi.

BOŞANANLAR, İCRALIK OLANLAR

Günlerdir bütün kesimlerin “sağduyuya” çağırdığı işçilerin “Onlar bizden daha yüksek ücret alıyor” diye başlattıkları eylemlerin temelinde, aslında sendikaların 'yetki ve baraj' kavgası yatıyor. Çeşitli sendikaların temsilcileri ile işçi cephesinden aldığımız bilgiye göre olayların başlangıcı 38 ay öncesine dayanıyor. Metal iş kolunda 11 sendika örgütlü bulunuyor. Metal çalışanlarının 4'te 3'ü Türk Metal'de örgütlü bulunuyor. Türk Metal'in dışında, Çelik-İş ve Birleşik Metal'in de bazı iş yerlerinde toplu sözleşme yetkisi bulunuyor.

Daha yüksek ücret aldığı iddia edilen Bursa Bosch işçileri için toplu sözleşme başlayacakken, büyük oranda toplu sözleşme yetkisine sahip olan Türk Metal ile DİSK'e bağlı Birleşik Metal sendikası arasında 'yetkilendirme süreci' başladı. İtirazlar, baraj endişesi, üye alma, üye istifası derken iş yerinde toplu sözleşme için Türk Metal'in yetki alması 38 ayı buldu. Bu 38 ay içerisinde 1200 işçi işinden ayrıldı. 600 kişi borçlarını ödeyemediği için icralık oldu, 53 kişi de ekonomik sebepli 'şiddetli geçimsizlik' sonucu eşinden ayrıldı. Bu süre içerisinde de Bosch işçisi bazı işçilere kendi inisiyatifi ile ücret düzenlemeleri yaptı. 3 ay önce de Türk Metal, 100 bin üye işçi için 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2017 tarihlerini içerecek toplu sözleşmeye imza attı. Bu dönemde ücretlere işçiler tarafından itiraz gelmezken, Bosch işverenin kendi inisiyatifiyle ücretini artırdığı işçi ücretlerine de aynı oranlar uygulanınca, 191 kişinin ücretinde yaklaşık 300 lira fark oluştu. İşte bu fark eylemlerin de fitilini ateşledi.

KARDEŞ KAVGASINA YOL AÇTILAR

İsmini vermek istemeyen bir iş yeri temsilcisi de, “Bosch'ta sadece sendikaların yetki kavgası sebebiyle toplu sözleşmeler 38 ay gecikti. Bu süre içerisinde işçiler büyük mağduriyetler yaşadı. Toplu sözleşmenin üzerinden 1.5 ay geçti. O dönemde Bosch işçileri daha yüksek alıyor, diğerleri az alıyor diye bir şey söz konusu olmadı. Ne zaman bazı sendikalar baraj altında kalıp yetkilerini kaybedeceklerini anladı, işte o zaman bu kavga başladı. Yani işçiler, sendikaların kavgasının piyonu.

İŞÇİLERİN TALEBİ NE?

Türk Metal-Sen’e bağlı işçilerin Bosch fabrikasında MESS ile yapılan toplu sözleşme sonucunda kendilerinden daha yüksek oranda zam aldıklarını ifade ediyor. Söz konusu zam oranını kendileri için de talep eden TOFAŞ, Renault ve diğer yedek parça sağlayıcı şirketlerde eylem yapan yaklaşık 12 bin işçi Bosch’ta çalışan işçilerin önümüzdeki 3 yıl için yüzde 60 zam aldığını belirtip benzer zam oranlarını talep ediyorlar. İşçiler, haklarının yeterince savunulmadığını düşünüp Türk Metal Sendikası’na tepki gösteriyorlar.

SENDİKA NE DİYOR?

Türk Metal Sendikası ise Bosch çalışanlarının yıl başında imzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kaldığını, bu nedenle de ayrı bir anlaşmanın imzalandığını söylüyor.Sendikadan yapılan açıklamada "Renault işyerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, Sendikamızdan, (Bosch çalışanları için yapılan) artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir. Sendikamız, bunun yasal olarak mümkün olmadığını, ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence vermiştir" deniyor.

TÜRK TRAKTÖRDE DE EYLEM BAŞLADI

Bu arada Koç Holding'e bağlı Türk Traktör fabrikasında işçiler üretimi durdurdu. Türk Traktör'de sabah vardiyası da üretimi durdurarark direnişe devam dedi.

Dün akşam Türk Traktör işçileri fabrika içinde yürüyüş yapan işçiler, fabrika yöneticileriyle yaptıkları görüşmenin ardından fazla mesaiye kalmayarak fabrikadan ayrılmıştı.

Saat 15.00 vardiyasındaki işçiler şanzıman hattında saat 23.00'te üretimi durdurmuş, normalde 02.00'ye kadar mesaiye kalan işçiler sloganlarla fabrika kapısına kadar birlikte yürümüştü.

Fabrikadan ayrılan işçiler, sabah mesaisinde iş bırakmanın daha kitlesel bir şekilde devam edeceğini söylemişti.



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,165 µs