En Sıcak Konular

'İlerleme raporu çok yapıcı'

21 Mayıs 2015 11:46 tsi
'İlerleme raporu çok yapıcı' Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, bugün AP Genel Kurulu'nda oylanacak 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Piri, İlerleme Raporu konusunda, "Rapor, AB’nin Türkiye’yle birçok konuda daha yoğun bir diyalog başlatma isteğinin açık bir işaretçisi" dedi.
 
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, bugün AP Genel Kurulu'nda oylanacak 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nun yıllardır sunulan raporların en yapıcılarından biri olduğunu söyledi.
 
Piri, AA muhabirine 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
AB modelinin Türkiye'de gerçekleştirilen reformların temel ölçütü olmaya devam etmesi gerektiğini belirten Piri, Türkiye'nin 10 yıl önce dile getirdiği taahhütlerle, AB modeline göre daha demokratik ve modern bir ülke olmayı hedeflediğini ifade etti.
 
Katılım müzakereleri sonrası Türk hükümetinin attığı adımlarla Türkiye'nin modernleşmesine dair büyük umutlar doğduğunu söyleyen Piri, son yıllarda da bu yönde önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getirdi.
 
Piri, Türkiye'de son dönemde gerçekleşen hukuki reformlara ilişkin şunları söyledi:
 
"Türkiye 2014'te birçok alanda ilerleme kaydetti. Türkiye’de son 10 yılda gerçekleşen hukuki reformlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruların azalması adalet alanında endişelerimiz olmasına karşın ilerlemelerin olduğunu gösteriyor. Hukuk alanında genel olarak eleştiriler getirebilmek mümkün. Ancak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruların yapılabilmesi ve 10 yıllık azami tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi Türkiye'nin ilerlemesinde çok önemli adımları oluşturuyor."
 
"Türkiye sığınmacı sorununda tek başına bütün yükü çekiyor"
 
İlerleme raporunun geçen yıllarla karşılaştırıldığında önemli farklılıklar içerdiğini belirten Piri, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Rapor, AB’nin Türkiye’yle birçok konuda daha yoğun bir diyalog başlatma isteğinin açık bir işaretçisi. Yıllardır sunulan raporların en yapıcılarından biri. Raporun eleştirel yönünün ağır basması hem Türkiye hem de AB açısından faydalı olacak."
 
Türkiye'nin dünyada en çok sığınmacı kabul eden ülkelerden biri olarak övgüyü hak ettiğinin altını çizen Piri, 2,5 milyon Suriyeli sığınmacıyı ağırlamanın hiç kolay bir iş olmadığını vurguladı. Piri, şöyle devam etti:
 
"Avrupa olarak sığınmacı sorununu kendi içimizde yoğun şekilde tartışıyoruz. Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili yaptıklarına baktığımızda birçok şey görebiliriz. Onlara ücretsiz sağlık hizmeti sunuyor. Yaşam kaliteleri ve eğitimleri açısından çok yüksek bir standart sunuluyor. Ancak Türkiye tek başına bütün yükü çekiyor. Sorunun çözümünde ciddiysek, Türkiye’ye yardımcı olmak zorundayız."

aa


Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,175 µs