En Sıcak Konular

"Yüzde 3'lük büyüme, Türkiye potansiyelinin altında"

20 Mayıs 2015 14:47 tsi
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Marquet: "Yüzde 3'lük büyüme ülkenin potansiyeli göz önünde alındığında düşük kalıyor. Türkiye’nin büyümedeki potansiyelini sonuna kadar kullanabilmesi için enerjideki dışa bağımlılığını azaltması gerekir

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, Türkiye'nin yüzde 3’lük büyümesinin düşük kaldığını belirterek, "Türkiye’nin büyümedeki potansiyelini sonuna kadar kullanabilmesi için enerjideki dışa bağımlılığını azaltması gerekir" dedi.

Marquet, ülkenin yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak enerjideki dışa bağımlılığını azaltabileceğini belirtti. Ülkenin rekabeti artırmak için inovasyona yaptığı yatırımları artırması gerektiğini vurgulayan Marquet, "Bölgesel arasındaki ekonomik dengesizliklerin giderilmesi lazım. Şu anda büyük yatırımlar için çok küçük ve dar sermaye piyasalarını genişletmek şart. Yüzde 3'lük büyüme ülkenin potansiyeli göz önüne alındığında düşük kalıyor” diye konuştu.

Türkiye’ye yönelik çok yönlü planları olduğunu dile getiren Marquet, "Bankalar aracılığıyla KOBİ'lerle ve özellikle kadınlarla çalışıyoruz. Aynı zamanda büyük şirketlerle çalışarak, sermaye piyasasına erişimlerini artırmak için çabalıyoruz" ifadesini kullandı.

-  "Türk şirketleri küresel değer zincirine dahil değil"

Bütün bunlarla Türkiye'nin ekonomik kalkınması için kapsamlı yaklaşım yakalamaya çalıştıklarını anlatan Marquet, "Türkiye'nin köklü geçmişe sahip güçlü şirketleri var. Fakat bu şirketler şu anda aile şirketi. Genel anlamda bu şirketler küresel değer zincirine henüz dahil değiller. Küresel ekonomiye dahil olmak için çalışmalılar" değerlendirmesinde bulundu.

Marquet, Türk şirketlerinin ortaklıklar kurmasının önemine işaret ederek, "Bu şirketlerin, rekabetçiliğe ve yenilikçiliğe yatırım yapması gerekir. Biz bu şirketlere finans, kredi ve olası sermaye yatırımlarıyla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda teknik yardımlarımızla onların küresel ekonominin parçası olmaları için üniversite ve uluslararası yatırımcılarla iş birliklerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinde öz sermaye eksikliği olduğuna dikkati çeken Marquet, bunun büyük altyapı ve büyük şirket yatırımları için önemli olduğunu söyledi.

Marquet, EBRD'nin yaptıklarının iki kademeli olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk önce şirketlere, Paşabahçe'ye yaptığımız gibi doğrudan yatırım yapıyoruz ve benzer yatırımlar için başka Türk şirketleri arıyoruz. Diğer yandan, Türk şirketlerinin geniş kapsamlı yatırımcıyla buluşabilmesi için sermaye piyasalarını geliştirmeyi çabalıyor ve şirketlerin halka arzını teşvik ediyoruz. Aynı zamanda şirketlerin kurumsal yönetimini güçlendiriyoruz."

- 5 milyar avronun üzerinde yatırım

Türkiye'de faaliyetlerine 2009 yılında başlayan banka, geçen yıl 1,4 milyar avro ile en fazla yatırımı, Türkiye'ye yaptı. EBRD, Türkiye'de bu zamana kadar yaklaşık 140 proje için 5 milyar avronun üzerinde yatırım gerçekleştirdi.

- Enerji ithalatına üç yılda 182 milyar dolar

Banka, Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ediyor. Orta Vadeli Program'da Türkiye'nin üç yılda enerji ithalatı için 181,3 milyar dolar harcayacağı öngörülüyor. Söz konusu harcamanın bu yıl 57 milyar dolar, 2016'da 60 milyar dolar ve 2017 yılında 64 milyar dolar olması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye, geçen yıl enerji ithalatına 56 milyar dolar harcadı.

AA



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,674 µs