En Sıcak Konular

Babacan'dan Tofaş-Renault-Ford eylemi açıklaması

20 Mayıs 2015 12:06 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Tofaş-Renault ve Ford'taki işçi eylemleriyle ilgili açıklama geldi. Babacan, 'Zamanlama manidar' dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, otomotiv sektöründeki grev eylemleriyle ilgili olarak, "Eylemin zamanlaması biraz manidar" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan otomotiv sektöründeki eylemlerle ilgili açıklama geldi. Habertürk canlı yayınına katılan Babacan şunları söyledi:

“Otomotiv sektöründeki sorun şirketler ve sendikalar arasındaki konu; ilgili bakanlar tüm taraflar ile görüşüyorlar, önümüzdeki günlerde çözüleceğini umuyorum. Eylemin zamanlaması biraz manidar. İşgücü piyasasında reform gereken hususlar var; işçi haklarını korurken, rekabet gücünü de koruyacak dengeyi bulmak gerekiyor. İdeojiden arındırılmış bir işgücü piyasası oluşturmamız gerekiyor.”

TOFAŞ VE RENAULT'TAN SONRA SIRA FORD'TA

Otomotiv sektöründe Renault ve Tofaş'ta grev eylemleri gerçekleşmişti. Grev eylemlerinin etkisiyle Ford da bugün üretime ara verdiğini açıkladı.

Ford Otosan yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üretime ara verdiğini açıkladı. İşçilere yapılan açıklamada “Parça ikmalinde yaşanan kesintiler nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar üretim yapılmayacak. İdari ofislerde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm sendika üyesi işçiler izinli sayılacaktır” denildi.

Birleşik Metal-İş, Ford Otosan işçilerinin de Renault'da başlayarak Tofaş, Coşkunöz ve Mako'ya yayılan iş bırkama eylemine katılacağını duyurmuştu.

İŞ BIRAKMA KARARI

Sosyal medya üzerinden örgütlenen Ford Otosan işçileri Seka Park’ta bulunan uçurtma tepesinde eylem yaptı. İşçiler, “Direnişteki işçilerin talepleri bizim de taleplerimizdir. Türk Metal Ford’dan gidecek” dedi.

Kocaeli SEKA Park Uçurtma Tepesinde bir araya gelen Ford Otosan işçileri Bursa’da yeni bir sözleşme ve Türk Metal’in gitmesi talebiyle başlattığı direnişe destek verdi. İşçiler yaptıkları açıklamada Bursa’da direnişte olan işçilerin talebinin kendilerinin de talebi olduğunu belirtti. İşçiler şimdiye kadar Ford Otosan’dan atılan 30-35 civarındaki işçinin de geri alınmasını talep etti.

Ford Otosan işçileri yarın üretimi durdurma kararı aldı. İşçiler sabah 8’de iş bırakarak fabrıka içindeki Türk Metal Temsilciliği önünde eylem yapacaklarını duyurdu. Ford Otosan işçileri Çarşamba günü K2'de servislerden inecek ve içeriye giriş yapmayacak. K2'de toplanacak olan işçiler, işten çıkartılan 35 işçinin işe geri alınmasını talep edecek ve üretim yapmayacak.

Görüşlerini aldığımız Ford Otosan işçisi Halil İbrahim Günyeli eylemin daha önceden yapılması gerektiğini belirterek; “Bursa bize öncülük yaptı. Arkadaşlarımızla bir araya gelip eyleme karar verdik” dedi.

Ford Otosan’da haksız yere işten atılan arkadaşlarının olduğunu vurgulayan Günyeli; “Bursa’da süren direnişi destekleyen arkadaşlarımız Türk Metal tarafından tespit edildi ve patronla işbirliği halinden işten atıldı. Şimdiye kadar 30-35 işçi işten atıldı. Bizim taleplerimizden biri de atılan işçilerin geri alınması.

Türk Metal’i artık aralarında görmek istemediklerini dile getiren Günyeli şöyle konuştu; “Bizim çıkarlarımızı koruması gereken Türk Metal Sendikası patronla birlikte işçileri yıldırarak kölelik şartlarında çalışmaya zorluyor. Bizden habersiz gidip MESS’le 3 yıllık sözleşme imzaladı,biz sattı. Biz artık Türk Metali istemiyoruz kendi temsilcilerimizi seçip kendi sözleşmemizi imzalamak istiyoruz”

Yarın iş bırakıp fabrikadaki Türk Metal Temsilciliği önünde eylem yapacaklarını bildiren Günyeli; “Diğer işçi arkadaşlarımıza da çağrımızdır; gelsinler bizimle birlikte olsunlar. Bizim amacımız emek ve alınterimizin karşılığını almak” dedi.

Ailelerinin de kendilerine desteklediklerini vurgulayan Günyeli “Bizi sonuna kadar destekliyor. Çünkü bizim kazandığımız onların boğazından geçiyor. Biz ne kazanırsa onu yiyorlar” diye konuştu.

Sendikanın kendilerini gerek yüz yüze gerekse telefonla kendilerini tehdit ettiğini söyleyen Günyeli; “Biz işçiler bizi satan Türk Metal’i aradan çıkartıp kendi temsilcilerimizle sözleşme imzalamak istiyoruz” dedi.

İşçilerin talepleri

- İşten atmama garantisi verilsin
- Türk Metal’in tabelası sökülsün. İşyeri temsilciliğine işçilerin sözcüleri otursun
- Ücretler Bosch sözleşmesi çerçevesinde yenilensin


TOFAŞ İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?

Temel talep ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma saatlerinin azaltılması ve Türk Metal Sendikası'nın farbikalardan çıkması.

8 yıldır TOFAŞ fabrikasında çalışan bir işçi cebine ayda 1500 ila 1600 TL arasında paranın girdiğini söylüyor. Bu miktara tüm fazla mesailerle birlikte, tüm sosyal yardımlar da dahil.

Birisi 7 diğer 1,5 yaşında iki çocuğuyla beraber fabrika önüne eşini görmeye gelen işçi eşiyse "Çok zor geçiniyoruz. Her şeyden kısıyoruz" diyor.

SU İÇMEYE BİLE İZİN YOK

Renault fabrikasında çalışan bir diğer işçi ise çalışma koşullarından şikayet ediyor ve "Üç kişinin yaptığı işi tek kişi yapıyor" diyor ve çalışırken başlarında kronometre tutulduğunu, su içmeye dahi yerlerine birini bırakmadan gidemeklerini anlatıyor. Yeni işe girenlerin iş yüküne dayanamayıp kısa sürede ayrıldığını da söyleyen işçi, "Üretim rekorları kırılıyor ama işçiye bir şey yok," diyor.

TÜRK METAL SENDİKASINA NİYE ÖFKELİLİLER?

Eylemlerde öfkenin hedefinde Türk Metal Sendikası var. İşçiler, fabrikalarını çok sevdiklerini ancak sendikayı istemediklerini anlatıyorlar.

TOFAŞ'ta 10 yıldır çalışan bir işçi “Sendikayı işçinin kurması lazım, işveren kuruyor” diyor. Türk Metal sendikasını “örümcek ağına” benzetiyor. İşçileri iş yeri temsilcilerini kendileri seçmediklerini söylüyor. Fabrika yönetimlerine ilettikleri taleplerden bir diğeri, kendi temsilcilerini kendileri seçmek.

Başka bir TOFAŞ işçisi sendikaya olan tepkisini şu sözlerle dile getiriyor:

"Fabrikamızı çok seviyoruz. Fabrikamızla bir derdimiz yok. Ama sendikayı burada istemiyoruz. Yıllardır bizi sömürdüler. Ben eşime Pazar parası 50 lira, 20 lira veriyorum. Sendika benden her ay 80 lira kesiyor. Hiçbir hayrını da görmedim. Aynı parayı çocuk esirgemeye kessinler 20 yıl çalışırım."

SENDİKADA KİMSE KALMADI

Renault'ta sendikadan çıkışın yüzde 100'e, TOFAŞ'ta ise yüzde 50'nin üzerine ulaştığını söylerken, Türk Metal sendikası Bursa Nilüfer şube başkanı Ruhi Biçen, Renault'da istifa eden işçi sayısını 2500 olarak veriyor. Bu sayı fabrikada çalışan işçilerin yüzde 50'si civarıda.

TOFAŞ VE RENAULT EYLEMLERİ NASIL PATLADI?

Bursa'da üretim yapan otomotiv devlerindeki iş bırakma eylemlerinin ilki Renault'ta başladı. Daha sonra sırası ile Tofaş, Coşkunöz ve MAKO'ya (Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.) sıçramıştı. İşçiler 'Neden şimdi?' sorusuna "Burnumuza kadar geldi" diyerek yanıt veriyor.

İşçiler yıllardır dolduklarını ancak bardağı taşıran son noktanın Bosch fabrikasında MESS ve Türk Metal arasında imzalanan ve işçilere daha yüksek zam veren sözleşme olduğunu söylüyor. İşçiler senelerdir kendilerine olmaz denilen şeyin, Bosch'ta olduğunu, bu durumun “kendilerini uyandırdığını, 'demek ki oluyormuş' dediklerini söylüyor.

SUÇLANAN SENDİKA NE DİYOR?

Türk Metal Sendikası ise Bosch çalışanlarının yıl başında imzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kaldığını, bu nedenle de ayrı bir anlaşmanın imzalandığını söylüyor.

Sendikadan yapılan açıklamada "Renault işyerindeki üyelerimiz, imzalamış olduğumuz ve yaklaşık 8 aydır yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmemize rağmen, Sendikamızdan, [Bosch çalışanları için yapılan] artışların kendilerine de yansıtılmasını talep etmişlerdir. Sendikamız, bunun yasal olarak mümkün olmadığını, ancak kendilerine bir sonraki sözleşmede gruplar arasındaki bu farkın kapatılacağına dair güvence vermiştir" deniyor.

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,327 µs