En Sıcak Konular

BM büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti

20 Mayıs 2015 10:03 tsi
BM Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentileri 2015 Yarıyıl Raporu'nda, bu yıl için küresel ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,1'den 2,8'e revize edilirken, 2016 büyüme beklentisinin 3,1 olduğu kaydedildi.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı'nın hazırladığı raporun ocak basımında bu yıl için küresel büyüme beklentisi 3,1 olarak açıklanmıştı.
 
Raporda aşağı yönlü revizyonun nedeni olarak, dönüşüm içindeki ekonomilerle gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki bozulma gösterilerek Güney Amerika ülkelerindeki sorunlar vurgulandı.
 
BM raporunda ABD Merkez Bankası'ndan faiz artırımı beklentisi, Yemen, Ukrayna ve Suriye'deki çatışmalar ile Yunanistan'ın borçları konusundaki belirsizliğin endişe kaynağı olabileceği belirtildi.
 
Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerine de yer verilen raporda, bu düşüşten en fazla zarar gören ülkelerden Rusya'nın bu yıl yüzde 3 küçüleceği, gelecek yıl ise büyümesinin yüzde 0,1 olacağı öngörülüyor.
 
Raporda Hindistan'ın büyümede Çin'i geçmesi de bekleniyor. Bu yıl 7,6 gelecek yıl ise 7,7 büyümesi beklenen Hindistan'ın, bu yıl 7,0 gelecek yıl ise 6,8 büyüyecek Çin'i geçeceği öngörülüyor.
 
Gelişmiş ekonomilerde ise düşük büyüme beklentileri var. ABD'nin bu yıl 2,8; 2016'da 2,7; Avrupa Birliği'nin ise bu yıl 1,9; gelecek yıl 2,1 büyümesi bekleniyor.
 
Türkiye için hem olumlu hem olumsuz beklentiler
 
Raporda Türkiye için hem olumlu hem de olumsuz ihtimaller yer alıyor. Buna göre, Türkiye'nin düşük petrol fiyatları, rekabetçi döviz kuru ve para politikaları için daha fazla esnekliği olumlu yönde kullanarak bu yıl daha fazla büyüme sağlayıp dış ticaret açığını azaltılacağı öngörülüyor.
 
Türkiye'nin çevresindeki istikrarsızlık ve çatışmalara rağmen özellikle Avrupa ve Asya'ya ihracatıyla diğer ülkelerden ayrışacağı ve büyümesini sürdüreceği vurgulandı.
 
Öte yandan raporda yükselmekte olan ekonomilerle ilgili endişeler arasında ise "özellikle Türkiye ve Brezilya'da zayıf makro ekonomik temeller, finansal kırılganlık ve ülkeden para çıkışının" kur üzerinde aşağı yönlü güçlü baskı oluşturmaya devam etmesi gösterildi.

aa


Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,687 µs