En Sıcak Konular

İsrail, 90 Filistinliyi daha serbest bırakıyor

23 Eylül 2007 17:17 tsi
İsrail kabinesi, Ramazan ayı dolayısıyla ve Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ı Hamas’a karşı güçlendirerek, destek vermek amacıyla 90 Filistinli tutukluyu daha serbest bırakma kararı aldı.

Tutukluların serbest bırakılması, İsrail kabinesinin bugünkü toplantısında onaylandı. Kabinedeki bakanların 16’sının karara olumlu oy verdiği, 6’sının ise karşı çıktığı bildirildi.
     
Şas ve İsrail Evimiz (Yisrel Beiteniu) partili bakanlar karara karşı çıkarken, Şaslı tüm bakanlar ile İsrail Evimiz partisi başkanı, aynı zamanda Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman ile aynı partiden Turizm Bakanı Yitzhak Aharonovich ve Olmert’in partisi Kadimalı Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz da olumsuz oy kullandı.
     
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kabine toplantısında, tutukluların serbest bırakılmasının, halen Gazze Şeridi’nde alıkonulan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmeleri etkilemeyeceğini ifade etti. Olmert, salıverilmesi öngörülenlerin hiçbirinin, Hamas’ın Şalit karşılığında bırakılmasını istediği Filistinli tutuklular arasında yer almadığını kaydetti. Olmert, bunun daha önce de benzerleri yapılan bir uygulama olduğunu ifade etti.
     
Filistinli tutukluların listesi bakanlardan oluşan bir komitede tartışılacak ve itirazlar için 48 saat süre tanınacak. Bu sürenin sonunda listede yer alacak tutukluların serbest bırakılması bekleniyor.
     
Tutukluların serbest bırakılması kararına karşı oy kullanan Ulaştırma Bakanı Mofaz, "İsrail teröre karşı savaş veriyor, terörün bedelini ödüyor ve yine de Filistinlilere jestlerde bulunuyor" dedi. Mofaz, bunu "zayıflık" olarak değerlendirirken, İsrail’in geçen ağustosta serbest bıraktıklarının karşılığında hiçbir şey almadığını, bu kez de Filistinli tutukluların serbest bırakılmasından bir şey sağlamayacağını öne sürdü.
     
İsrail parlamentosunun Ulusal Birlik-Ulusal Dinci Parti ittifakı milletvekillerinden Ariyeh Eldad da kararı eleştirerek, bunun Batı Şeria’da operasyonlar yapan İsrail askerlerinin hayatını tehlikeye atacağını ileri sürdü.
     
Filistin kabinesinin tutuklulardan sorumlu bakanı Eşref Acrami ise bırakılacakların sayısının kendilerini tatmin etmediğini söyledi.
     
Acrami, bırakılacakların zaten cezalarının sonuna gelenler olduğunu belirtti, önceliğin uzun dönemli cezası olanlar, siyasi liderler, kadınlar, çocuklar ile hastaların olmasını arzu ettiklerini kaydetti.
     
Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri de listede sadece El Fetihlilerin tercih edilmesini ve buna El Fetih’in onay vermesini kınadı, ayrımcılık yapıldığını, bunun tehlikeli olduğunu ve El Fetih’in İsrail ile kol kola Filistinli tutuklulara karşı bu ayrımcılığı yaptığını ifade etti.
     
    
LİSTE ÇOĞUNLUKLA EL FETİHLİLERDEN OLUŞUYOR
     
İsrail kabinesinin serbest bırakma kararı aldığı Filistinli tutukluların çoğunluğunun, El Fetih üyesi, cinayetlere bulaşmamış isimlerden oluştuğu, aralarında Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi’nden bazı kişilerin de bulunduğu bildirildi. Serbest bırakılacaklar arasında Hamas ve İslami Cihad üyeleri yer almıyor.
     
Kudüs’teki son toplantıda Olmert, Abbas’a, bazı Filistinli tutukluların serbest bırakılacağı sözünü vermiş, ancak her iki taraf da bu konuda bir sayı telaffuz etmemişti. İsrail, en son geçen ağustos ayı sonuna doğru, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yönetimi ele geçirmesinden sonra, Hamas ile tüm bağlarını kestiğini açıklayarak Batı Şeria’da yeni bir hükümet kuran Abbas’a destek sağlamak amacıyla 250 civarında Filistinli tutukluyu salıvermişti.
     
İsraill asker Gilad Şalit, 2006 haziranında, Gazze Şeridi ile İsrail sınırı arasındaki bir askeri karakola yapılan baskında, aralarında Hamas’ın da bulunduğu üç militan grup tarafından kaçırılmıştı. Mısır başta olmak üzere çeşitli Arap ülkelerinin arabuluculuk ettiği, Şalit karşılığında bazı Filistinli tutukluların takas edilmesi görüşmeleri, İsrail ve Hamas tarafından, liste üzerinde anlaşılamaması nedeniyle çıkmaza girmişti.
     
milliyet

Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs