En Sıcak Konular

Dünyayı korkutan gelişme

19 Mayıs 2015 08:07 tsi
Dünyayı korkutan gelişme Tahran'ın Batı'yla anlaşarak nükleer planına devam etmesi Ortadoğu ve Arap Yarımadası'nda endişeleri artırdı.

İngiliz basınına göre Pakistan, Suudi Arabistan'a nükleer silah satmaya hazır

İran'ın P5+1 ülkeleriyle vardığı nükleer ön anlaşmanın, bölge ülkelerinin stratejik hamleleri üzerinde ne gibi etkiler doğuracağı uzun süredir tartışılıyordu. İngiltere'nin en saygın gazetelerinden Times, İran'ın nükleer silah elde etmesi durumunda Suudi Arabistan'ın da Pakistan'dan nükleer silah satın alacağı iddiasını ortaya attı. Sunday Times, ismini açıklamayan ABD'li bir istihbarat yetkilisinin "Suudiler için vakit geldi. Suud hanedanıyla Pakistan arasında uzun süredir bekleyen bir anlaşma vardı" ifadelerine yer verdi. Dönemin Suud Kralı Abdullah'ın 2009 yılında, ABD'li yetkililere "Tahran nükleer silah edinirse biz de ediniriz" dediği bilgisi de haberde yeraldı. Suudi Arabistan'ın eski istihbarat şefi Prens Turki el Faysal da Güney Kore'de katıldığı bir güvenlik zirvesinde "İranlılar neye sahip olursa, biz de aynısından alırız" demişti. Konuyu değerlendiren eski İngiltere Dışişleri Bakanı Lord David Owen da "Aralarındaki yakın ilişki ve askeri bağlara bakılırsa, Pakistan, Suudi Arabistan'a her an nükleer başlıklı füzeler verebilir" dedi. ABD'li yetkililerin tahminine göreyse füze sevkiyatı henüz gerçekleşmedi, fakat her an gerçekleşebilir. Bölgeyi takip eden uzmanlar, İran'ın ve ardından da Suudi Arabistan'ın nükleer silah edinmesinin, bölgedeki diğer ülkelerde de benzer bir istek uyandırabileceğinden endişe ediyor. BBC, Suudi Arabistan'ın elinde 2 bin 500 kilometre menzilli, nükleer başlık takılmaya uygun füzeler bulunduğunu yazdı.

SUUDİLER, ŞERİF'İN HAYATINI KURTARMIŞTI
 
Ülkesinde1999 yılında darbe olana kadar başbakanlık görevini yürüten Navaz Şerif'e, askeri yönetim tarafından idam ya da ömür boyu hapis cezası verilmesi bekleniyordu. Dönemin Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın da girişimiyle Navaz Şerif'e 10 yıl boyunca sürgün cezası verildi. 21 yıl siyasete girmeyeceğine ve ülkesindeki mal varlıklarından vaz geçeceğine dair söz veren Şerif, Suudi Arabistan Havayolları'yla Cidde'ye gelmiş, burada kendisi için hazırlanan ve Şerif Villası adı verilen bir konutta kalmıştı.

Sabah


Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,039 µs