En Sıcak Konular

Samast, Sedat Peker'i uyutmuyor

23 Eylül 2007 17:12 tsi
Hrant Dink'in katil zanlısı O. S.'ın gaceleri sürekli ağlaması ve kafasını duvarlara vurması yüzünden aynı kattaki koğuş komşusu ünlü mafya babalarının uykusunu kaçırıyor.

Gazeteport'un haberine göre, Kandıra cezaevi sakinleri Hrant Dink'in katil zanlısı O. S.'ın gürültüsünden şikayetçi. Geceleri sürekli ağlayan, bağıran ve kafasını duvarlara vuran O. S. yüzünden, aynı katta kalan organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Sedat Şahin ve Fırat Delibaş'ın uyuyamadığı ileri sürüldü.

19 Ocak 2007 günü Agos Gazetesi'nin yazarı Hrant Dink'i gazetenin önünde vurarak öldüren O. S. tam 8 aydır cezaevinde. Olay tarihinde yaşının 17 olması nedeniyle hazırlanan iddianamede hakkında 14 ila 20 yıl arası hapis cezası istenen O. S. kaldığı Kandıra Cezaevi'nde diğer tutuklulara geceleri haram ediyor.


İşlediği suçun altında ezildiği ve geceleri sürekli ağladığı belirtilen O. S.'ın bu gürültüleri, diğer tutukluları canından bezdirdi. Geceleri hiç uyumayan, sürekli bağıra bağıra ağladığı belirtilen Ogün Samast'ın zaman zaman da başını duvarlara vurarak gürültü yaptığı ileri sürüldü.


O. S.'ın ağlama krizlerinin dışında sürekli "Beni kullandılar" diye bağırdığı da iddia ediliyor. O. S. ile aynı koridorda bulunan hücrelerde kalan organize suç örgütü lideri Sedat Peker, Sedat Şahin ve Beyoğlu'nda Güneydoğu'dan getirdiği çocuklardan kapkaç çetesi kurduğu iddiasıyla tutuklanan Fırat Delibaş ise bu durumdan oldukça rahatsız.


Uyumadığı gibi kimseyi de uyutmayan O. S.'ın gürültü yapmaması yolunda infaz koruma memurlarınca sürekli uyarıldığı belirtilirken, katil zanlısının bu tarz davranışının değerlendiren Prof. Dr. Kerem Doksat, O. S.'ın bu menfur saldırıyı planlayanların tam aradıkları bir tip olduğunu vurgulayarak, O. S.'ı "Dünyanın hemen her yerinde benzeri eylemlerde benzer kişileri kullanırlar. Konan psikiyatrik teşhis ne olursa olsun, “hayatı kayan” büyük bedenli bir çocuk bağırıp ağlıyor, annesini istiyor; kullanılmış ve hapishânede çürümeye terk edilmiş" bir kişi olarak değerlendiriyor. Prof. Doksat'ın, O. S.'ın cezaevindeki durumuyla ilgili yorumu ise şöyle:


"Gencecik yaşta, cehâlet ve cesaretin en yoğun yaşandığı dönemde çukura atılan bir pitonun hazin haykırışları bunlar. Bu döneme “ergenlik çağı" yanısıra, Türkçemizde “delikanlılık çağı” da denir. Çok güzel tasvir ediyor ruh hâlini bu çağ insanının. Bunalma, şiddetli sıkıntı çakmayacak de ne yapacak. Zâten belli ki olgunlaşmamış ve antisosyal kişilik özellikleri var; huy olarak hipertimik (kolay öfkelenip neşelenebilen, fevri) ve irritabl (anında şiddetle tepki veren, kolay gaza gelen) bir kişi. Karadenizlilerin çoğu böyledir. Muhtemelen bu vak'anın zekâsı dahiç parlak değil, beyni kolay yıkanmış! Profesyonel ve hâince suç işleyen kaatiller asla böyle davranmazlar; gözü kara militanlar da! İşi zor, fakat insanoğlu her şeye intibak eder. O da tedaviyle ve sâire, intibak edip kaderini yaşayacaktır."


YAŞI NEDENİYLE AZ CEZA ALACAK

28 Haziran 2008'de 18 yaşını dolduracak olan O. S. suçu işlediği tarihte 18 yaşından küçük olduğu için az ceza alacak. Hazırlanan iddianamede hakkında 14 ila 20 yıl arası hapis cezası istenen Ogün Samast'ın 9 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yeniden özgür kalabileceğini söyleniyor. Avukat Yağız Ali Dağlı, yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) hâkimin takdirine yer bırakmayacak biçimde, 18 yaşından küçüklerin işlediği suçların cezasında indirim yapılmasını öngördüğünü kaydederek şunları söylüyor:


"Akli dengeleri yerinde görünüyor. Bu nedenle, hiç ceza almaması söz konusu olamaz. Tasarlayarak adam öldürdüğü için alması gereken muhtemel ceza da ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Ancak 18 yaşından küçük olması, cezasının inmesine neden olacak. Yeni TCK'da, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması gereken bir suç işleyen 15-18 yaş arasındaki çocukların cezasının düşeceği belirtiliyor. Verilecek cezanın sınırı 18-24 yıl arası olarak gösteriliyor. Bu cezada iyi hal indirimi yapılması mümkün. Ancak yapılacağını sanmıyorum. Ancak İnfaz Kanunu'na göre, 18 yıl ceza alırsa, yatacağı süre daha kısa oluyor. Cezanın 4'te 3'ünü cezaevinde geçirmesi gerekiyor. Bu da yatacağı süreyi yaklaşık 13-14 yıla indirir. Cezaevinde iyi hal göstermesi durumunda da 5-6 yıllık iyi hal indiriminden yararlanır. Bu durumda 9-10 yılda cezaevinden çıkması söz konusu olur."


KEMİK TESTİNDE 18'İNDEN KÜÇÜK ÇIKMIŞTI

Samast'ın yaşıyla ilgili yapılan kemik testi sonucu, 18 yaşından küçük olduğu tesbit edilmişti. Yaşının küçük olması nedeniyle gerçekleştirdiği ağır eylem sonucu geceleri uykusuzluk çekip sürekli ağlayan O.S. 'ın sağlık durumunun yapılan muayeneler sonucu yerinde olduğu belirtilmişti. O. S.'ın akli dengesinin yerinde olup olmadığının tesbiti için Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 3 hafta süreyle müşahade altında tutulacağı, kesin raporun bu gözlemden sonra verileceği ileri sürülüyor.

Gazeteport
 



Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,641 µs