En Sıcak Konular

Aliyev'den ''neofaşizm'' uyarısı

18 Mayıs 2015 13:20 tsi
Aliyev'den ''neofaşizm'' uyarısı Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, dünyada "neofaşist" akımlar oluştuğuna dikkat çekerek, "Uluslararası kamuoyu bu konuyu ciddi şekilde dikkate almalıdır. Biz bu savaşı güç birliği yaparak kazanabiliriz." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dünyada "neofaşist" akımlar oluştuğuna dikkat çekerek, "Uluslararası kamuoyu bu konuyu ciddi şekilde dikkate almalıdır. Biz bu savaşı güç birliği yaparak kazanabiliriz. Bu yüzden kültürlerarası diyalog çok önemlidir" dedi.
 
Azerbaycan'da, 3. Kültürlerarası Diyalog Forumu düzenlendi. Başkent Bakü'de Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nde düzenlenen foruma Cumhurbaşkanı Aliyev'in yanı sıra BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz El Nasır, UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, İSESCO Genel Direktörü Abdulaziz Osman Al-Tuveycri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad bin Amin Medeni, Azerbaycanlı bakan ve milletvekilleriyle 100'ün üzerinde ülkeden 500'den fazla davetli katıldı.
 
Azerbaycan'ın Asya ve Avrupa'nın ortasında kaldığını hatırlatan Aliyev, farklı dini ve etnik grupların burada barış ve hoşgörü içinde yaşadığını kaydetti. Dünyadaki bazı gelişmelerin tedirginlik doğurduğunu dile getiren Aliyev, şunları kaydetti:
 
"Çok kültürlülüğün alternatifi yoktur. Bu kültürün daha da yaygınlaşması için sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor. Bazı durumlarda dini çatışmalar bilinçli şekilde büyütülüyor ve yaygınlaştırılıyor. Kanaat önderlerinin, etkin insanların çatışmaların önüne geçilmesi için daha fazla sorumluluk alması lazım. Çok kültürlülük geleneğini geliştirmeliyiz. Bunun alternatifi islamofobi, antisemitizmdir ve bu akımlar insanlık için büyük facialara neden olmuştur."
 
Aliyev, uluslararası kamuoyunun neofaşist akımları ciddi şekilde dikkate alması gerektiği uyarısında bulundu ve "Biz bu savaşı güç birliği yaparak kazanabiliriz. Bu yüzden kültürlerarası diyalog çok önemlidir" ifadesini kullandı.
 
Kültürlerarası diyaloğun teşvik edilmesinde eğitimin büyük rol oynadığını belirten Aliyev, eğitimin bölücülük, radikalizm ve terörizme karşı en iyi teminat olduğunu belirtti.
 
"Dünya güç birliği yapmalıdır"

 
Aliyev'den sonra kürsüye çıkan BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi El Nasır ise çeşitlilik vurgusu yaparak, görevlerini çeşitliliğe, özellikle de azınlıklara tahammül eden, aynı zamanda da saygı duyan bir toplum oluşturmak şeklinde tanımladı.
 
Genç nesilleri kurban seçen bölücü ve radikal akımların karşısında durmak için birlikte çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Nasır, "Bu konuda dünya güçbirliği yapmalıdır" dedi.
 
UNESCO Genel Direktörü Bokova da dünyadaki çatışmalara ve artan bölücülük akımlarına dikkat çekerek, bu akımların engellenmesi için kültürel çeşitliliği geliştirmeye güçlü destek verdiklerini bildirdi.
 
İİT Genel Sekreteri Medeni ise çok kültürlülüğün yaygınlaştırılması ve kültürlerarası diyalog için daha fazla çaba harcanması gerektiğini söyledi. Medeni, "İİT tam olarak diyalog sürecine sadıktır. Diğer kurumlarla ortak mutabakat sağlanması için çalışıyoruz. Kültürlerarası diyalog konusunda gücümüzü birleştirmeli, düşüncelerimizi diğer ülkelere ve insanlara da ulaştırmalıyız" şeklinde konuştu.
 
"Kültürü Ortak Güvenlik İçin Paylaşalım" sloganıyla düzenlenen forum, "Değişim aracı olarak diyalog: Ortak refahın yükseltilmesinde dini liderlerin rolü", "Çok kültürlülük: Gelecek vadeden gerçekler", "Kültürlerarası diyalogun yaygınlaştırılması için turizmin olanaklarından yararlanma", "Birlikte yaşamayı eğitim aracılığıyla öğretmek" başlıklı seminerlerle devam edecek.

aa


Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,970 µs