En Sıcak Konular

Yurtiçi piyasalar PPK kararına odaklandı

18 Mayıs 2015 09:28 tsi
Küresel piyasalarda, geçen hafta dolar talebindeki düşüş ve risk iştahındaki artış dikkati çekerken, pozitif bir seyir izleyen yurtiçi piyasalar bu hafta TCMB Para Politikası kararlarına odaklandı.

Küresel piyasalarda, geçen hafta dolar talebindeki düşüş ve risk iştahındaki artış dikkati çekerken, pozitif bir seyir izleyen yurtiçi piyasalar bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası kararlarına odaklandı.
 
ABD'de özellikle geçen haftanın ikinci yarısında dolar endeksinde ve 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki düşüş öne çıkarken, pay piyasalarında tarihi zirveler görüldü. Cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,11 yükselerek 18.273 puan ile tarihinin en yüksek ikinci kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 endeksi kapanış rekorunu yüzde 0,08 geliştirerek 2.123 puana taşıdı. Geçen hafta içinde yüzde 2,35'e kadar yükselen ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri, perşembe ve cuma günleri hızlı bir şekilde düşerek haftayı yüzde 2,14 seviyelerinde tamamladı. Analistler, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirterek, nisan ayı TÜFE ve imalat sanayi verilerinin de piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.
 
Avrupa tarafında, geçen hafta büyüme ve enflasyon verileri ile Yunanistan'a ilişkin belirsizlikler piyasaların en önemli gündem maddeleriydi. Geçen hafta avro/dolar paritesi yükseliş eğilimini devam ettirerek 1,11 seviyelerinden 1,1450'ye kadar çıktı, pay piyasalarında ise düşüşler görüldü. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,98, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71 değer kaybetti.
 
Asya tarafında, bugün Japonya'da açıklanan makine siparişleri verisinin beklentileri aşmasının ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,71 değer kazanırken, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,11 yükseldi.
 
Yurtiçinde, geçen hafta küresel piyasalarda artan risk iştahı ve son anketlerin ardından genel seçime ilişkin iyimserliğin artmasının etkisiyle piyasalarda güçlü bir seyir izlendi. Dolar/TL bir haftada yüzde 4,5 değer kaybederken, BIST 100 endeksinin haftalık yükselişi yüzde 4,22 oldu. Analistler, yarın kapalı olacak piyasalarda bugün veri gündeminin zayıf olması ile dalgalı bir seyir izlenebileceğini ifade ederek, bu hafta PPK toplantısı ve ABD'de açıklanacak verilerin odak noktasında olacağını kaydediyor.
 
Çarşamba günü gerçekleştirilecek PPK toplantısına ilişkin AA Finans beklenti anketine göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı), faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor.
 
TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor.

aa


Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,462 µs