En Sıcak Konular

Mehmetçik 63 kaçağı donmaktan kurtardı

17 Mayıs 2015 14:59 tsi
Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 63 Afgan ve Kırgız kaçak, tipinin etkili olduğu Van'ın Başkale ilçesi sınırında donmaktan Mehmetçik sayesinde kurtuldu.

Türkiye-İran sınırının güvenliğini sağlayan Başkale 4. Hudut Tabur Komutanlığı Sualtı Hudut Bölük Komutanlığı ekipleri, termal kameralarla keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında bir grubun yurda izinsiz girdiğini belirledi.
 
Kaçakların tipi nedeniyle vadide mahsur kaldığını tespit eden Mehmetçik, bölgeye operasyon düzenledi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 13 dereceye kadar düştüğü bölgeye bir saatte ulaşan askerler, Afganistan ve Kırgızistan uyruklu 24'ü çocuk ve 12'si kadın 63 kaçakla karşılaştı.
 
Soğuktan donmak üzere olan çocukları battaniyelere sarıp, üzerlerindeki parkaları giydiren Mehmetçik, Sualtı Hudut Bölüğünde misafir ettikleri gruba yemek, sıcak çay ve süt ikramında bulundu.
 
Başkale Devlet Hastanesindeki sağlık kontrolünün ardından İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edilen kaçakların, sınır dışı işlemleri için İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine gönderileceği öğrenildi.
 
"Hepsi ölebilirdi"
 
Başkale Devlet Hastanesinin acil servisinde görevli doktor İbrahim Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklığın sıfırın altında ölçüldüğü İran sınırında iki gün boyunca dışarıda kalan kaçakların sağlık durumlarının kötü olduğunu söyledi.
 
Hastanede gerekli müdahaleyi yaptıkları kaçaklardan özellikle kadın ve çocukların bitkin halde olduğunu anlatan Şenocak, "Zamanında kurtarılmasalar hepsinin hayati tehlikesi olabilir ve ölebilirlerdi ama zamanında kurtarıldılar, şu anda durumları iyi" diye konuştu.
 
"Türk askerlerine teşekkür ederiz"
 
Kırgızistan uyruklu Abdulrezak Abdulmücmin de Afganistan'dan İran'a geçiş yaptıklarını, iki hafta bekledikten sonra Türkiye'ye ulaşmak üzere dört gün önce yola çıktıklarını dile getirdi.
 
Kendilerine rehberlik edenlerin grubu sınır hattında bırakıp İran'a dönmesiyle yollarını kaybettiklerini ve vadide mahsur kaldıklarını belirten Abdulmücmin, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'ye geçtikten sonra hava çok soğuktu. Bölgede kar yağışı ve tipi vardı. Özellikle çocuklar çok üşüdü, sürekli ağlıyorlardı. Hem soğuk hem de yorgunluktan takatimiz kalmamıştı. Yolumuzu da kaybettikten sonra vadide ölümü beklemeye başladık ama Türk askerleri yanımıza gelerek bizi kurtardı. Bize sıcak ekmek ve yemek verdiler. Bizi hastaneye götürüp ilaç verdiler. Bizi kurtaran Türk askerlerine teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun."

aa


Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,130 µs