En Sıcak Konular

Müzakerelerden güven artırıcı önlemler çıktı

15 Mayıs 2015 15:25 tsi
Müzakerelerden güven artırıcı önlemler çıktı Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'in bir dizi güven artırıcı önlem için çalışmaya karar verdiğini bildirdi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs'ta bugün müzakerelere yeniden başlayan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in bir dizi güven artırıcı önlem için çalışmaya karar verdiğini bildirdi. Eide, bu çerçevede Anastasiadis'in adanın kuzeyindeki 28 mayın tarlasının haritalarını açıklayacağını, Akıncı'nın ise Rum tarafından KKTC'ye geçişte sınırda vize formlarının yarından itibaren kalkacağını ilan ettiğini duyurdu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde bir araya geldi.

Yaklaşık dört saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis de hazır bulundu.

Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, tarafların liderler tarafından yürütülecek müzakere süreci üzerinde karara vardığını açıkladı. Tarafların bundan sonraki süreçte birleşik Kıbrıs için çaba göstereceklerini söyleyen Eide, görüşmenin çok olumlu bir ortamda geçtiğini kaydetti.

Görüşmeler ayda iki kez olacak

Akıncı ve Anastasiadis'in müzakere süreci kapsamında ayda iki kez görüşeceklerine dair görüş birliğine vardığını söyleyen Eide, bir sonraki toplantının 28 Mayıs'ta yapılacağını bildirdi. Eide, Rum ve Türk tarafının müzakerecilerinin ise daha sık görüşeceğini açıkladı.

Güven artırıcı önlemler

Eide, görüşmede her iki liderin iki toplumun faydasına olacak bir dizi güven artırıcı önlem için çalışmaya karar verdiğini de belirterek, "Bu çerçevede, Rum lider Nikos Anastasiadis adanın kuzeyindeki 28 mayın tarlasının haritalarını açıklayacak. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise Rum tarafından KKTC'ye geçişte sınırda vize formlarının yarından itibaren kalkacağını ilan etti" dedi.

Amacın iki toplumun kültür olarak yakınlaşmasını sağlamak olduğunu kaydeden Eide, görüşmede her iki liderin de kayıp şahıslar konusunun önemine işaret ettiğini, bu konuda birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Eide, liderlerin 23 Mayıs'ta sosyal içerikli bir yemekte bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,216 µs