En Sıcak Konular

''Ortadoğu'daki karışıklığın nedeni İran rejimidir''

15 Mayıs 2015 12:02 tsi
İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Azizi "Yemen, Suriye, Lübnan ve Irak'taki karışıklığın temel nedeni İran rejiminin politikalarıdır" dedi.

İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Halit Azizi, Ortadoğu'da yaşanan krizin kaynağının İran'ın yürüttüğü siyaset olduğu ileri sürerek, "Yemen, Suriye, Lübnan ve Irak'taki karışıklığın temel nedeni İran rejiminin politikalarıdır. İran, Körfez ülkelerinde yaşayan Şiileri kullanarak oralarda da karışıklık çıkarmak istiyor" dedi.
 
Siyasi çalışmalarını Erbil'de sürdüren Azizi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'ın, Ortadoğu'da mezhep savaşı çıkartarak kendi sorunlarını kamufle etmek istediğini savundu
 
Azizi şöyle konuştu:
 
"İran, başka ülkelerde yaşayan Şiilerin duygularını kendi siyaseti için kullanmak istiyor. İran, Şiilere şunu empoze etmek istiyor: 'Biz olmazsak Sünniler, sizi soykırımdan geçirir'. Ancak bize göre İran olmazsa, Şiiler ve Sünniler sorunlarını medeni bir şekilde çözebilir. İran, kendi içindeki sorunları kamufle etmek için Şii-Sünni savaşını tahrik ediyor."
 
Kürtlerin yaşadığı Mahabad kentindeki olaylarda görüldüğü gibi İran halkının, mevcut rejime karşı öfkeli olduğuna işaret eden Azizi, "Mahabad'dakine benzer eylemlerin artacağını düşünüyorum. İran, daha fazla güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalacak ve ciddi krizler yaşayacak. İran huzurlu ve istikrarlı bir ülke olduğu izlenimini vermeye çalışıyor. Hakikat ise bundan çok farklıdır" diye konuştu.
 
İran'daki Kürtlerin durumu
 
İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Halit Azizi, Tahran yönetiminin, Kürtlerin hak taleplerini şiddet ve militarist yöntemlerle bastırdığını iddia ederek, şunları söyledi:
 
 "Kürtler, 36 yıldır İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı mücadele veriyor. Ancak İran hükümeti, Kürtlerin haklarını kabul etmiyor. Bu nedenle halk arasında rejime karşı birikmiş haklı bir öfke var. Bu öfkelerini dışa vuracak bir gelişme olduğunda halk hemen sokaklara çıkıyor. Mahabad olayları da halka bu öfkelerini dışa vurma fırsatı verdi. Kürt halkı, yaptığı gösterilerle taleplerinin gündeme gelmesini istedi. Öyle zannediyorum ki bu eylemler dünya medyasında da gündem olmayı başardı" 
 
İran'da da grev ve gösteri hakkı olduğunu ancak kanunların rejim güçleri tarafından keyfi olarak uygulandığını belirten Azizi, İran'ın, Kürtler ile diğer halkların haklarına karşı makul hareket etmesi ve sorumluluk taşıması için uluslararası baskı yapılması gerektiğini dile getirdi.
 
"İran Kürtlerle diyalog kurmak zorunda"
 
Sürgündeki Kürt partisinin lideri Azizi, İran'la yaşadıkları sorunları diyalogla çözmek istediklerini ancak Tahran hükümetinin, şimdiye kadar iyi niyet adımları atmadığını söyledi. İran'ın, geçmişte müzakere için masaya çağırdığı liderleri Abdurrahman Kasımlo'yu öldürdüğünü hatırlatan Azizi, şu ifadeleri kullandı:
 
"Yine de İran'da makul ve realist düşünen yöneticiler olursa her zaman için görüşmeye hazırız. Kürtler; Irak, Suriye ve Türkiye'de büyük mesafeler kaydetti ancak İran'da hiçbir ilerleme yok. İran, bu durumu daha fazla sürdüremez ve Kürtlerle diyalog kurmak zorunda. Mahabad olayları da göstermiştir ki İran rejimi Kürt meselesini daha fazla öteleyemez ve göz ardı edemez. Kürtlerle oturup konuşmalıdır."

aa

 

Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,584 µs