En Sıcak Konular

BM'nin Irak'taki rolü artacak

23 Eylül 2007 12:53 tsi
BM'de düzenlenen Irak toplantısında BM'nin Irak'taki rolünü artırmasına ve Irak'ın genişletilmiş komşuları toplantısının İstanbul'da ekim ayında düzenlenmesine büyük destek verildiği belirtildi.

Basına kapalı yapılan toplantıda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin açılış konuşmalarının ardından ilk söz Türkiye'ye verildi, böylece Dışişleri Bakanı Ali Babacan toplantının ilk konuşmasını yapan dışişleri bakanı oldu.

Babacan toplantıda Türkiye'nin BM'nin Irak'taki rolünü artırmasına yönelik 1770 sayılı kararını başından beri güçlü şekilde desteklediğini vurguladı.

Toplantıda hem 1770 sayılı BM kararına büyük destek verildiği hem de İstanbul'da 31 Ekim'de yapılacak Irak'ın komşuları genişletilmiş dışişleri bakanları toplantısının önemine vurgu yapıldığı söyleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban da bu kapsamda bir sekretarya ile Irak'ın komşuları genişletilmiş dışişleri bakanları toplantıları için bir izleme mekanizması kurulmasını önerdi ve bunun Irak'ta oluşturulacak bir sekretarya ile yapılabileceğini söyledi.

Toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da, Irak'ın hem ulusal, hem de bölgesel uzlaşmaya ihtiyacını olduğunu vurguladı.

Amerikalı bakan, Irak'ın hem kendi içinde, hem de komşularıyla barış ve istikrar içinde yaşamasının önemine değindi.

Toplantıda, Irak'ın uluslararası toplumla bütünleşmesini ve yeniden yapılanmasına yönelik Irak Compact girişiminin de ele alındığı ve bu kapsamda girişimin eşbaşkanı İbrahim Gambari'nin bir rapor sunduğu bildirildi.

Ban toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, Irak'ın BM'nin bu ülkede rolünü artırmasını son derece güçlü bir şekilde istediğini, komşu ülkelerin de BM'ye bu kapsamda destek verdiklerini ve toplantının son derece olumlu bir havada geçtiğini belirtti.

bbcturkish



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,514 µs