En Sıcak Konular

''Esed’siz hükümete geçiş çabalarımız sürüyor''

15 Mayıs 2015 08:29 tsi
''Esed’siz hükümete geçiş çabalarımız sürüyor'' ABD Başkanı Barack Obama, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri temsilcileriyle Camp David’deki zirvenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye'de Beşşar Esed’i içermeyen kapsayıcı bir hükümete doğru müzakere edilmiş bir geçişi başarma çabalarını artırmaya bağlılığımız sürüyor” dedi.
 
Göreve başlamasının ardından KİK ülkeleriyle güvenlik işbirliğini artırdıklarını hatırlatan Obama, ABD ve KİK ülkelerinin, Ortadoğu’da olağanüstü zorlukların bulunduğu bir ortamda El Kaide ve DAEŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede, Beşşar Esed rejiminin Suriye halkına karşı savaşında, Yemen’de meşru bir hükümetin desteklenmesi ile İran’ın Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmaya yönelik eylemleri noktasında kapsamlı işbirliği içinde olduğunu kaydetti.
 
“ABD sözlerini tutar”
 
Obama, BM sözleşmesine aykırı şekilde herhangi bir KİK ülkesinin toprak bütünlüğüne tehdidin engellenmesi ve buna karşı koymada bu ülkelerle çalışmaya hazır olduklarını bildirerek, “Böyle bir durumda ABD, KİK partnerlerimizi savunmak için potansiyel askeri güç kullanımı da dahil hangi eylemlerin uygun olacağına ivedi karar vermede KİK ortaklarının yanında durmaktadır. Şunu vurgulamama izin verin; ABD sözlerini tutar” dedi.
 
“Esed’i içermeyen bir geçiş”
 
Obama, “Suriye’de tüm aşırılık yanlarına karşı ılımlı muhalifleri güçlendirmeye devam etmeye ve Beşşar Esed’i içermeyen, tüm Suriyelilere hizmet eden kapsayıcı bir hükümete doğru müzakere edilmiş bir geçişi başarma çabalarını artırmaya bağlılığımız sürüyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
Irak hükümetini reformlar ve DAEŞ ile mücadelede desteklemeyi sürdüreceklerini dile getiren Obama, Yemen’deki insani ateşkesi de memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi ve ülkedeki tarafları siyasi görüşmelere dönmeye çağırdı.
 
“Amaç İran’ı marjinalleştirmek değil”
 
Zirvede İran üzerinde de önemle durulduğunu belirten Obama, kendisinin Körfez ülkelerini İran ile nükleer müzakereler konusunda bilgilendirdiğini söyledi.
 
Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“İran’ın nükleer programına yönelik uluslararası ve bölgesel kaygıları tamamen ele alacak, doğrulanabilir ve kapsayıcı bir çözümün Körfez ülkeleri dahil, uluslararası toplumun güvenlik çıkarına uygun olacağı konusunda mutabık kaldık.
 
Ama şuna açıklık getirmek istiyorum; güvenlik işbirliğinin amacı İran ile herhangi bir uzun dönemli ihtilafı kalıcılaştırmak veya hatta İran’ı marjinalleştirmek değil. İran ile ucu açık bir çekişme hiçbirimizin çıkarına değil.”
 
“Rusya gibi Esed’in hamilerine ulaşacağız”
 
Obama, Suriye’de hala kimyasal silah kullanıldığına dair haberlerin sorulması üzerine, “Benim taahhüdüm, Suriye’nin kimyasal silahlar kullanmamasından emin olmak ve bunun için uluslararası toplumu harekete geçirmek. Aslında, bu konuda askeri eylemde bulunmaya istekli davrandık. Bunu yapmamamızın nedeni ise Esed’in kimyasal silahlarından vazgeçmesi oldu” dedi.
 
Tarihsel olarak klorinin kimyasal silah olarak görülmediğini ama bu şekilde kullanıldığında yasaklanmasının düşünülebileceğini ifade eden Obama, "Konuyu araştırıyoruz. Bu tarz bir teyide ulaşırsak, uluslararası toplumla ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'yle çalışacağız ve bunu durdurması için Rusya gibi Esed’in hamilerine ulaşacağız” ifadesini kullandı.  
 
"İki devletli çözüme inancım sürüyor"
 
Obama, Vatikan’ın Filistin’i devlet olarak resmen tanımasının sorulması üzerine, “İki devletli çözümün sadece İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barış değil aynı zamanda Yahudi ve demokratik bir İsrail’in uzun süreli güvenliği için kesinlikle önemli olduğuna inancım sürüyor” yorumunu yaptı.

aa


Bu haber 841 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,867 µs