En Sıcak Konular

Ban'dan Burundi'deki darbe girişimine kınama

15 Mayıs 2015 08:28 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Burundi'deki darbe girişimini kınayarak, ülkede güvenli ve şiddetten uzak bir seçim atmosferinin oluşturulmasını istedi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, ülkede seçim sürecine ilişkin yaşanan gelişmeler ve ardından darbe yapıldığının ilan edilmesi nedeniyle büyük endişe duydu.
 
Ban, "seçilmiş hükümetin askeri güçle devrilmeye" çalışılmasını kınayarak Burundi Anayasası'na ve Arusha anlaşmasına bağlı kalınmasını istedi.
 
Taraflara sükunet ve itidal çağrısı da yapan Ban, tüm siyasi liderler ve askeri yetkililerden açık bir şekilde şiddetten kaçınılması konusunda açıklama yapmalarını talep etti.
 
Şiddet ve insan hakları ihlali için emir verenlerin hesap vereceği uyarısı yapan Ban, ülkedeki BM yerleşkelerinin ve sivil halkın korunmasını istedi.
 
Ban, ülkede seçimlerin şiddetten uzak ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için en kısa sürede sükunetin sağlanmasını da talep etti.
 
Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması
 

Öte yandan Ban Ki-mun, Kıbrıs'ta Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin öncülüğünde iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlayacak olmasından da memnuniyet duyduğunu bildirdi.
 
Kıbrıs'ta iki tarafın liderinin, sorunun biran önce çözülmesi için 11 Mayıs'taki yemekte ifade ettikleri kararlılığı selamlayan Ban, iki liderden de yakalanan fırsatı, kapsamlı ve somut bir uzlaşıya dönüştürmek için kullanmalarını isteyerek, sorunun çözümünün açıkça iki tarafın da yararına olduğunu vurguladı.
 
Ban, BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda Kıbrıs'ta karşılıklı rızaya dayalı kapsamlı bir anlaşma için taraflara desteğini sürdüreceğini kaydetti.

aa


Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs