En Sıcak Konular

Emniyet Müdürlüğü'nde 'kozmik dinleme odası'

15 Mayıs 2015 08:18 tsi
Emniyet Müdürlüğü'nde 'kozmik dinleme odası' Paralel Yapı'nın aralarında siyasetçi, bürokrat, iş adamı, yargı mensubu, gazeteci, vali ve polislerin de olduğu 48 kişilik "VİP" ismi yasadışı dinlemesine ilişkin yürütülen operasyonda, çarpıcı detaylara ulaşıldı.

Tutuklu polis müdürü Ramazan Akyürek'in bir numaralı olduğu operasyon kapsamında sorgulanan şüpheliler ifadelerinde Paralel Yapı'nın yasadışı dinlemeler için Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi'nde kozmik bir birim oluşturduğunu itiraf etti. Teknik Takip ve Operasyon Şubesi'nde (TEKOP) oluşturulan birimde görevlendirilen ve kod ad kullanan 3 polisin özellikle sahte isimlerle alınan mahkeme kararındaki üst düzey kişileri dinledikleri belirtildi. Örgütün bu yöntemle bütün farklı şubelere ait dinlemeleri tek noktada toplayarak Paralel bir dinleme ağı oluşturduğu belirlendi.

TEKOP'TA DİNLEME ÜSSÜ

Hafta başında Ankara merkezli düzenlenen yasadışı dinleme operasyonuyla hakkında gözaltı kararı bulunan 34 şüpheliden 25'i Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandı. Listede bir numaralı şüpheli olarak yer alan Hrant Dink suikastının tutuklu sanığı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Ramazan Akyürek'in cezaevinde ifadesi alınması beklenirken, Akyürek'ten görevi devralan eski Başkan Ömer Altıparmak ile Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Recep Güven'in de aralarında bulunduğu 25 şüpheli işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık şüphelilerden 17'sini tutuklanmaları, 8'ini de haklarında adli kontrol uygulanması istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

48 İSMİ MONTE ETTİLER

Emniyette sorgulanan bazı şüphelilerin verdiği ifadeler FETÖ / PDY örgütünün yaptığı yasadışı dinlemelerde izlediği yöntemi deşifre etti. İfadelerde, dinleme üssü olarak İstihabar Dairesi TEKOP Şubesi'nin kullanıldığı belirtildi. 2007 -2011 yıllarını kapsayan dinlemelerde, TEKOP Şubesi içinde kurulan kozmik birimde PKK, İBDA-C, Hizbullah gibi terör örgütleri ve organize suç örgütlerine yönelik hazırlanan dosyalara 48 kişinin isminin monte edildiği belirtildi. VİP isimlerin yasadışı dinlemesi ise yetkisiz oldukları halde kozmik birimdeki polislere yaptırıldı. Bu birimde görevlendirilen "Ufuk"," Ali" ve "Kaba" kod isimli polislerin, alınan kararlar doğrultusunda 48 kişiyi 3 aylık periyotlar halinde uzatmalı olarak dinlediği saptandı. Şüpheliler usulsüz dinlemelerle ilgili talimatların TEKOP'tan sorumlu şube müdürleri Gürsel A., Yunus Y. ve büro amiri Salih K. gibi kişilerden geldiğini itiraf etti.

KİŞİLER DEĞİŞSE DE SİSTEM AYNI
 

İfadelerde, İstihbarat Dairesi Başkanlığı'nda oturmuş bir düzenin olduğunu ve TEKOP'ta kurulan dinleme biriminin sistemli olarak faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedildi. Yıllar içinde görevlendirilen personel değişse bile, kozmik birimin varlığını koruduğuna dikkat çekildi.

PSİKOLOJİMİZ BOZULDU

"Paralel Yapı içinde paralel dinleme üssü" kuran örgüt üyelerine,"Devlet içinde özellikle emniyet teşkilatı içinde hukuk dışı Paralel bir yapılanmanın içerisinde bulundunuz mu, bu yapılanmadan talimat aldınız mı?" sorusuna, bazı şüphelilerin, "Emniyet teşkilatı içerisinde bana verilen emir ve talimatlar dışında hiç kimseden talimat ve emir almadım. 17 Aralık sürecinden sonra paraflamış olduğum evraklardaki bir kısım konuların hukuksuz bir işlem olduğunu düşündüm. Psikolojim bozuldu" diye yanıt verdikleri de öğrenildi.

Sabah

 



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,129 µs