En Sıcak Konular

Arnavutluk'a Paralel müftü atamak istediler

15 Mayıs 2015 08:14 tsi
Arnavutluk'a Paralel müftü atamak istediler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün gerçekleştirdiği Arnavutluk ziyaretinden dönüşte beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Paralel Yapı'nın yurtdışı faaliyetlerine ilişkin bir bilgiyi paylaşan Erdoğan: Müftü atamak istemişler, Görmez 'Ne cüret' demiş. Oradaki bağlantılarıyla halletmişler.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gün gerçekleştirdiği Arnavutluk ziyaretinden dönüşte beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtlarken, hem Balkanlar'ın siyasi durumuna hem de Türkiye gündemi ve Paralel Yapı'ya ilişkin önemli mesajlar verdi:

Paralel yapıyı da konuştunuz mu?

Evet Arnavutluktaki paralel yapılanmayı da konuştuk. Cumhurbaşkanı ile de Başbakan ile de konuştuk. Olumlu yaklaştılar.

Avrupa'daki merkezleriymiş?

Balkanlar diyelim ama Avrupa demeyelim. Olsa olsa Balkanlar'daki merkezleri olabilir, Avrupa olamaz.

Arnavutluk'taki imam hatipleri paralel yapı kullanıyormuş deniliyor?

Medreseleri kastediyorsunuz sanırım. Size ilginç bir şey anlatayım. Malum yapıdan biri zamanında Diyanet İşleri Başkanımıza gelmiş. Paralelin ileri gelenlerinden, şu anda kaçak olan biri... Demiş ki, 'Burada müftülüğü biz halledeceğiz'... Tabii Mehmet hoca da (Görmez) şaşırmış. Bu benim görevim demiş, bana böyle bir şeyi hangi cüretle teklif ediyorsunuz' diye itiraz etmiş... O zamanki Arnavutluk yönetimi de, malum yapının telkini neticesinde, Arnavutluk'taki Diyanet İşleri Başkanlığı görevini, Boğaziçi Psikoloji mezunu birine vermiş. Kendisi Türkiye'de İmam Hatip'in sadece orta kısmını okumuş. Halen de aynı görevi yapıyor ama Balkanlar'daki müftüler tarafından kabul görmüyor.

Paralel yapı Diyanet, TİKA yani bunların yurtdışındaki faaliyetlerinden rahatsızlar?

Aynı şekilde tabii Yunus Emre Vakfı'ndan da rahatsızlar. Onların alanlarına girdiği için. Mesela DEİK. Onların yurtdışındaki tüm alanlarına giriyor. Tabii bu da onları rahatsız ediyor. Şimdi mesela biz Maarif Vakfı'nı kuruyoruz. Vakıf kurulduğu andan itibaren. MEB Maarif Vakfı herhangi bir ülkenin eğitim bakanlığıyla ilişkiye girip orada işleri ele alacaklar.

Seçimden AK Parti güçlü çıkarsa şu an var olan gergin ortam yumuşar mı? Yine aynı şekilde şu an size karşı olanların pragmatik olarak size karşı tutumunu ve cemaate karşı tutumlarını değiştirirler mi?

Bir kere taşlar yerine oturacaktır. Burası güvenli liman haline gelmiş olacaktır. Referandum sayısına ulaşırsak başkanlık sistemini takvimine alacaktır AK Parti. Bunun takvimi 2019 mu olur, daha mı erken olur bilemem. Böyle bir süreç söz konusu. Tabii bunun artılarını eksinlerini 12 yılda çok rahat görüyoruz. Sorunun ikinci bölümüne gelince. Bunu içeride de dışarıda da yapıyorlar. Koaslisyon vs. gibi. Ben koasliyonun bu ülkenin zararına olduğuna inanıyorum. Bu çok açık ve net. Tarihte örnekleri var. Terörle mücadele noktasında da sıkıntılar meydana gelir.

Seçimden diğer ülkelerden sonra tutum değişikliği bekliyor musunuz?

Zaten hazırlanıyorlar. Bunu görüyoruz. Bunun sinyallerini alıyoruz.

"BALKANLAR'DA DA BİR ÜST AKIL VAR"
 
Balkanlar'daki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?


Arnavutluk'a her türlü desteği vermemiz lazım. Makedonya, Bosna Hersek, Kosova dahil bölgedeki tüm ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmamız lazım. Komonova'daki olaylar da gösterdi ki bölgeyi karıştırmak isteyenler var. Bu tür olayları değerlendirirken, resmi yetkililerin de, basının da son derece dikkatli olması lazım. Benim Balkanlar'da bir şey çok dikkatimi çekiyor. Orada da bir üst akıl var. Malum Bosna Hersek'i baklava dilimine ayırdılar. Üst aklın böl parçala yönet yöntemi buralarda da devrede. Kosova'da da benzer bir durum söz konusu. Makedonya'daki gelişmeler de çok enteresan. Biz Makedonya'ya, şu anki Başbakan'a çok destek verdik. Ama orada da bakıyorsunuz etnik yaklaşımlar nedeniyle yönetimde sıkıntılar yaşanabiliyor. Arnavutluk'ta yaptığımız görüşmelerde Balkanlar'daki genel sorunları konuştuk elbet.
 
Hilal Kaplan / Sabah


Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,252 µs