En Sıcak Konular

'İdam sehpasına çekilen Menderes değil...'

14 Mayıs 2015 20:53 tsi
'İdam sehpasına çekilen Menderes değil...' AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin İstasyon Meydanı'ndaki mitinginde konuştu.

Aydın'da halka seslenen Başbakan Davutoğlu, "İdama doğru yürürken aslında idam sehpasına çekilen Adnan Menderes değil milli iradeydi" dedi.

Miting programını hazırlarken 14 Mayıs'ta Aydın'da olacağını belirttiğini ve "14 Mayıs'ı kaydedin oraya" ifadelerini kullandığını dile getiren Davutoğlu, "Neden biliyor musunuz? Çünkü 14 Mayıs 1950, Aydın'ın yiğidi, demokrasi şehidimiz Adnan Menderes 1950'de seçimleri, ilk adil ve özgür seçimleri kazandı. Aydın, bir Aydınlı yiğitle birlikte Türk demokrasisinde milli iradenin mihenk noktası, şehri, omurga şehri oldu" diye konuştu.
 
Demokrasinin omurga şehri olarak nitelendirdiği Aydın'ı selamlayan Başbakan Davutoğlu, sabah Yassıada'ya gittiğini hatırlattı.
 
Başbakan Davutoğlu, şehit Başbakan Adnan Menderes'in hala gözünün önünde olduğunu belirterek, "İdama doğru yürürken aslında idam sehpasına çekilen Adnan Menderes değil milli iradeydi" ifadesini kullandı.
 
Alandakilere "Bir daha milli iradenin idam sehpasına ya da muhasebe makamına çekilmesine izin verecek misiniz?" diye soran Davutoğlu, "Hayır" yanıtı üzerine şunları söyledi:
 
"Dışişleri bakanı oldum, İstanbul'a ilk ziyaretimde ilk önce dedemin, babaannemin mezarından önce Adnan Menderes'in, Fatin Rüştü Zorlu'nun huzuruna vardım. Başbakan oldum, İstanbul'a ilk ziyaretimde Adnan Menderes'in huzuruna vardım ve Fatiha'yı okuyup onun huzuruna durduğumda, manen Adnan Menderes'i karşımda görüp, ona hitap edercesine dedim ki, 'Sana emanet olarak verilen milli iradeyi gasbedenler bugün de karşımıza gelirlerse bugün de bize meydan okurlarsa bugün de bizim elimizdeki milli irade emanetini almak isterlerse Allah şahit ki senin gibi idam sehpasına yürürüz ancak milli iradeyi kimseye terk etmeyiz. Adnan Menderes'in, Celal Bayar'ın yiğit demokrasi öncülerinin muhakeme edildiği o adayı, o salonu bugün gördüm, şunu da söyleyeyim, Adnan Menderes'in orada muhakeme edildikten sonra oraya giden ilk başbakan benim ve o makamı bundan sonra Adnan Menderes'in adını yaşatan bir makam haline getireceğiz."
 
"Kimin eli kimin cebinde"
 
CHP'ye oy verecek olan vatandaşlara çağrıda bulunan Başbakan Davutoğlu, "Daha düne kadar F tipi deyip bu paralelcilere seslenenler, paralelcileri tehdit olarak görenler, şimdi onlarla iş tutuyorlar, iş tutuyorlar. Bu savcılar meslekten HSYK kararıyla men edildiğinde; CHP'li milletvekili 'bu savcıları iktidara gelirsek göreve iade edeceğiz' dedi. Kimlerin eli kimlerin cebinde görüyor musunuz?" diye konuştu.
 
AK Parti'nin "ayağını kesmek" için üç partiyi yan yana getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Düşünebiliyor musunuz, MHP ile HDP yan yana. Yanlarında da CHP, arkalarında da paralel" diye konuştu.
 
Başbakan Davutoğlu, alandakilerden bu üçlü koalisyon için çalıştığını belirttiği, "paralel ve kartel medyaya" bir ses vermelerini istedi.
 
"Bizim konuşmalarımızdan alakasız şeyleri alıp manşet yaparlar ama doğuda, 6-7 Ekim olaylarında terörü destekleyen Demirtaş'tan bir barış adamı çıkarmaya kalkışırlar. Bunlar bir mühendislik yapıyorlar, mühendislik" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Bakın, 6-7 Ekim olaylarında Kobani'yi bahane edip 'akşam sokağa çıkın' diye halkı sokağa döküp 14-15 yaşındaki Yasin Börü'yü mübarek Kurban Bayramı gününde dördüncü kattan atan katillere, canilere yol açan Demirtaş, bir anda bu paralel medyanın, kartel medyanın gözdesi oldu. İstanbul'da dolaşırken barışçı, doğuya gittiğinde de halka baskı yapıyorlar. Diyorlar ki 'şu şu köy hepsi bizim partiye vermezse, yani HDP'ye, sonra hesabını sorarız.' Doğulu kardeşlerim buna hiç prim vermedi, vermeyecek. Arkasındaki senaryo bu."
 
"Milyonlarca Adnan Menderes var"
 

Davutoğlu, Yassıada'da plato kuracaklarını söyledi.
 
AK Parti döneminde yetişen nesillerin cuntayı, darbeleri, baskıyı bilmediklerini, 28 Şubat, 12 Eylül zulmünü görmediklerini vurgulayan Davutoğlu, "Yeni nesillerin neye sahip olduğunu görebilmesi için hepsini oraya götüreceğiz. Göstereceğiz ve diyeceğiz ki; Bu topraklarda İstiklal Savaşı'na katılmış, düşmana karşı direnmiş Adnan Menderes'in idam sehpasına götürüldüğü kara günler yaşandı. Herkes görecek ve bilecek. Bugün orada da zikrettim yanında bir de demokrasi müzesi kuracağız. Ta ki kimse bir daha bu topraklarda milli iradeye meydan okumasın. İster darbeci, cuntacı, ister paralel yapılar şeklinde kim milli iradeye meydan okursa karşısında artık milyonlarca Adnan Menderes var. Birini şehit etmiş olabilirler ama işte binlercesi bu meydanda, her biri Adnan Menderes, her birimiz Adnan Menderes" ifadesini kullandı.
 
"Yassıada'da TBMM'yi toplarız"
 
O mekanda sadece Yassıada ve yaşanan tarihin canlandırılacağını, barış toplantıları, özgürlük toplantıları, demokrasi toplantıları yapılacağını bildiren Başbakan Davutoğlu, Adnan Menderes'i yargılayan hakimin adının Sami Başol olduğunu hatırlattı.
 
Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Orada sanki bütün kudret elindeymiş gibi Adnan Menderes'i, şehidimizi tahkim ederken ebediyen güçlü olacağını zannetti. Ama onun adı unutuldu, fakat Adnan Menderes'in adı bütün kalplerde yaşıyor. Sembol olarak yaşıyor, meşale olarak yaşıyor. Şimdi oradan çağrıda bulunduk dedik ki hukukun katledildiği bu adada bundan sonra hukuku fakültelerinin mezuniyet töreni yapılsın. Kongre merkezi bitince inşallah, 27 Mayıs'ta sembolik olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni Yassıada'da toplarız. Kimsenin, milletin seçtiklerinin bulunduğu Meclis'e kilit vurmaması için, kimsenin Meclis'i kapatmaması için, kimsenin Meclis'in seçtiği insanlara hürmetsizlik yapmaması için."
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu seçimler AK Parti'nin kaderi değildir, bu seçimlerin kaderi Türkiye'nin kaderidir. Bu seçimlerde Ortadoğu'nun kaderi şekillenecek, Orta Asya'nın, Balkanların kaderi şekillenecek" dedi.
 
Davutoğlu, Aydınlılara müjde vererek, "İnşallah, yaş ve kuru incire ihracat desteği vermeye başlıyoruz. İncir, mübarek bir meyvedir, Kuran-ı Kerim'de zikredilen meyvelerdendir" dedi.

aa


Bu haber 703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs