En Sıcak Konular

'Vatikan'ın kararı Filistin halkını motive ediyor'

14 Mayıs 2015 17:43 tsi
Filistin Kadın İşleri Bakanı Aga, "Vatikan'ın Filistin'i tanıma kararı davamıza bizden başka ilgi duyanlar olduğunu da ortaya koyuyor. Bu durum, Filistin halkını son derece motive ediyor" dedi.

Filistin Kadın İşleri Bakanı Hayfa el-Aga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vatikan'ın Filistin'i devlet olarak tanımasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Devlet olarak tanınmak bizim de hakkımız, aynı kararı diğer ülkelerden de bekliyoruz" dedi.

Aga, söz konusu kararın Filistinliler için moral verici olduğunu dile getirerek "Vatikan'ın Filistin'i tanıma kararı davamıza bizden başka ilgi duyanlar olduğunu da ortaya koyuyor. Bu durum, Filistin halkını son derece motive ediyor"  ifadelerini kullandı.

Hamas yöneticilerinden Basim Naim de Vatikan'ın söz konusu adımını, konuyla ilgili tarihi tutumuyla irtibatlandırarak, "Karar, devlet olmak ve bağımsızlık için yürüttüğümüz mücadelede Vatikan'ın tarihi ve destekleyici tutumunu yansıtıyor" şeklinde konuştu. Naim, "Vatikan, Hristiyan dünyasının sembolü olduğu için Filistin'i tanıması sembolik olarak büyük önem taşıyor" görüşünü dile getirdi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) siyasi büro üyesi Kayed el-Gul ise Vatikan'ın ardından birçok ülkenin aynı tutumu sergileyeceği tahmininde bulunarak şunları kaydetti:

"Vatikan'ın kararı, Filistinlilerin haklarını elde etmek için sarf ettikleri mücadeleye, İsrail'in saldırılarına karşı direnişe, Hristiyan dünyasından gelen desteği vurguluyor. Aynı zamanda karar, İsrail'in uluslararası anlamda kuşatılması ve 1967 sınırlarına çekilmesi yönünde baskı niteliğinde."

Başka ülkelerin de Filistin'i tanıması çağrısında bulunan Gul, İsrail'in yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Batı Şeria'da izlediği yayılmacı politikanın bu tür kararlarla engellenebileceğini kaydetti.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC) yöneticilerinden Talal Ebu Zarife de Vatikan'ın Filistin'i devlet olarak tanıması kararının önemli bir adım olduğunu ifade ederek, kararın Filistin'in uluslararası toplumdaki konumunu güçlendireceğini dile getirdi.

Vatikan yönetimi dün nihai şekli verilen bir anlaşmada Filistin devletini resmen tanımıştı.

Bu kararla Filistin'i devlet olarak tanıyan ülke sayısı 136’ya yükseldi.
AA


Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs