En Sıcak Konular

1948 Filistin İslami Hareketi üyesi Mescid-i Aksa’da

14 Mayıs 2015 13:36 tsi
Nekbe’nin (Büyük Felaket) 67. yılı dolayısıyla Yafa şehrinden Kudüs’e yürüyen 1948 Filistin İslami Hareketi üyeleri, Mescid-i Aksa’ya ulaştı.

Tarihi kente Şam Kapısı’ndan giren Filistinliler ile burada bekleyen İsrail askerlerin, bazı kişileri gözaltına alma girişimi nedeniyle kısa süreli bir arbede yaşandı. Filistinlilerin direnmesi ve tepkiler üzerine askerler, yürüyüşe müdahale etmekten vazgeçti.
 
Tekbir ve sloganlarla Mescid-i Aksa'nın "Nazır Kapısı'ndan giren onlarca Filistinli, "Ey Muhammed üzülme! Ümmetin seni terk etmedi", "Canımız, kanımız sana feda olsun ey Aksa" ve "Kur’an anayasamız, Muhammed önderimiz" şeklinde sloganlar attı.
 
Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salah’ın yardımcılarından Husam Ebu Lili, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail işgali, dünyadaki en büyük günahlardan birisi. Nekbe’nin 67. yılında işgal altındaki Kudüs’e gelip Aksa’yı ziyaret etmemizin sebebi, Nekbe'nin yıl dönümünde buraların özgürlüğüne kavuşacağı mesajını vermektir" dedi.
 
Aksa’nın avlusuna giren Filistinliler, Kubbetü's-Sahra'nın önünde şükür secdesine vardı. Filistin ve Hamas bayrağı taşıyan grup daha sonra Mescid-i Aksa’da namaz kıldı.
 
Yafa’dan geçen hafta Kudüs’e doğru yürüyüşe geçen Hareket üyesi Filistinliler, yolda sık sık İsrail askerlerinin engelleriyle karşılaşmıştı.
 
Nekbe'de Filistinlilerin yarıdan fazlası vatanlarından sürüldü
 
İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi sürecinde yerlerinden olan ve yurtlarını terk etmek zorunda kalan Filistinliler, her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası vatanını terk etmek zorunda kalarak, sığınmacı konumuna düştü.
 
Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre de tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'i bugün İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Filistin halkı ise topraklarının ancak yüzde 15'ini kullanabiliyor. İsrail ayrıca 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına devam ediyor.
 
Öte yandan İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor.

aa


Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,196 µs