En Sıcak Konular

Kaçaklar hayata Mehmetçik sayesinde tutundu

14 Mayıs 2015 12:45 tsi
İran'dan umut yolculuğuna çıkan 33 Afganistan uyrukludan 7'sinin donarak ölümüyle sonuçlanan trajedi, sınır ihlalini erken fark eden Mehmetçik'in girişimiyle felakete dönüşmedi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki  Van 6.Hudut Alay Komutanlığı 1. Hudut Tabur Komutanlığı Hangediği Hudut Karakolu ekiplerinin, İran sınır hattında yürüttüğü gözetleme faaliyeti, olası bir felaketin önüne geçti.
 
Türkiye-İran sınırının güvenliğini sağlayan hudut birliği, gece yürüttüğü keşif ve gözetleme faaliyeti sırasında Türkiye'ye geçiş yapan bir grup insan görüntüsü aldı.
 
Bunun üzerine bölgeye giden güvenlik güçleri, sınırı yasadışı yollarla geçen 14'ü çocuk, 5'i kadın olmak üzere Afganistan uyruklu 33 kişiyle karşılaştı.
 
Türk askerlerini karşılarında gördüklerinde donarak ölmekten kurtulduklarını anlayan ve kaçmak yerine büyük sevinç yaşayan Afganlar, teslim oldu. Büyük bir trajediye şahit olan askerler, ölen 7 kişi için bir şey yapamasa da bitkin halde buldukları 26 kişiye şefkat elini uzattı.
 
Hava sıcaklığının sıfırın altında 12 dereceye kadar düştüğü bölgede, parkalarını çıkarıp kaçaklara giydiren, çocukları da kucaklarında ısıtmaya çalışan Mehmetçik, bir süre karakolda misafir ettikleri Afganların önce sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Çaldıran Devlet Hastanesine ardından 1. Hudut Tabur Komutanlığına götürülmesini sağladı.
 
Tabur komutanlığında da yabancılara sıcak yemek ve çay ikramında bulunan askerler, bitkin durumdakileri kendi yataklarında yatırdı, elbiseleri perişan haldeki çocuklar için de evlerinden getirdikleri kendi çocuklarının kıyafetlerini giydirdi.
 
"Askerlerim gözyaşlarını tutamadı"
 
Sınır hattında yaşanan olaya müdahale eden askeri unsurların başında görevli Teğmen Burak Serdar Bilgeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınırdan alınan görüntü üzerine olay yerine gittiklerini ve vahim bir durumla karşılaştıklarını söyledi.
 
Olayı fark etmemeleri ya da geç kalmaları durumunda tüm Afganların ölebileceğini belirten Bilgeç, "Bölgeye gittiğimizde bir kadın soğuktan donarak ölmüş vaziyette yatıyor, 5 çocuk ise soğuktan donmak üzereydi. Mehmetçik, herhangi bir emir beklemeden üzerilerindeki parkaları çıkarıp titreyen çocuk ve kadınlara giydirdi. Bu vahim tablo karşısında bazı askerlerim gözyaşlarını tutamadı."
 
Çaldıran 1. Hudut Tabur Komutanlığına misafir edilen Afganlardan Ramin Ahashimi de kar yağışı ve tipinin etkili olduğu 2 bin 800 rakımlı Türkiye-İran sınırında, ayakkabısı olmayan kadın ve çocuklarla yaklaşık 12 saat yürüdüklerini anlattı.
 
Zorlu yürüyüşün ardından Türkiye tarafına geçtiklerini vurgulayan Ahashimi, "Ayakkabısız yürümek zorunda kalan bir kadının donarak öldüğünü gördüm. Moralimiz çok bozuk ve ümidimizi kaybetmiştik. Eğer Türk askeri bizi bulmasa hepimiz ölecektik. Türk hudut birliklerine ve Türk askerine minnetlerimi sunuyorum" dedi.

aa


Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,945 µs