En Sıcak Konular

Bırakın bu ‘eksen’ ayarlarını

14 Mayıs 2015 11:17 tsi
Bırakın bu ‘eksen’ ayarlarını NATO/ABD ile Türkiye’nin arasının limoni olduğuna ilişkin “söylence” devam ediyor. NATO Dışişleri Bakanları toplantısı Antalya’da yapıldığından bu “spekülasyon” yeniden üflenmeye başladı. Anlaşıldı ki ‘temel bilgiler’in tekrarı gerekiyor. Açın defterleri…

İşte daha bugünden bir örnek; “Suriye iç savaşına müdahalemiz başımıza iş açacak gibi görünüyor… Sonuç olarak Nato ile kalıcı bir çatlağın çok önemli olacağı belirtiliyor. Bütün bu tablo Suriye iç savaşına böylesine açıktan müdahalenin vereceği zararı bir kez daha göstermektedir. Başımızda çok dert var, Suriye konusunda maceraya atılmayı göze almamalıyız.” (‘NATO’yla gerginlik’, 14/05, Güngör Mengi, Vatan.) Daha başka örnek de çok.

Önce bir takım “temel” bilgileri tekrarlayalım; NATO eşitti ABD. Yani ABD ile iyiyseniz, NATO ile kötü olamazsınız. (Ama tersi söz konusu değil.) İki, yine de ABD ve NATO’yu ayrıştırmada iddialıysanız, bu iki yapının “stratejik değer”lendirmeleri, Türkiye ile üstelik orta/uzun vadeli bir kırılmayı kaldıramaz. Kaldı ki Türkiye’nin de böyle bir isteği yok. O halde bu yöndeki kaygıların altını çizmenin altını çizmek gerekiyor olabilir. Yani endişelenen hangisi? NATO ile ilişkiler mi, ABD ile ilişkiler mi?

NATO ile aşk: pratik gerçekler…

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Antalya Toplantısı'nda Türkiye'nin NATO İttifakındaki yeri bağlamındaki konuşması; “Türkiye hem Suriye ve Irak gibi, ittifakın güneyindeki zorluklara hem de Karadeniz ve Ukrayna gibi ittifakın doğusundaki zorluklara çok yakın. Bu önemli bir toplantı ve Türkiye'de buluşmamızın çok uygun olduğunu düşünüyorum. Türkiye, ittifakımızın temel bir taşı" dedi.

Bu metni, protokoler kibarlığın bir gereği olarak okuyabilirsiniz. Ama şu satır arasını dışlayamazsınız; çizilen Ukrayna ve Ortadoğu haritasının göbeğinde Türkiye bulunuyor ve bu somut bir gerçek. Zaten bu harita anlaşıldığında ABD ve NATO denklemi ile Türkiye’nin meseleye bakışı da anlaşılır.

Türkiye NATO’yu seviyor!

Peki Ankara’dan zaman zaman duyulan NATO eleştirileri? Onun da pratik sağlaması var; “Davutoğlu, 2016’da Varşova’da yapılacak olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nden bir sonrakinin ev sahipliğine Türkiye’nin talip olduğunu açıkladı. 2018 zirvesi için Türkiye dışında davet iletmiş bir ülke yok. Türkiye’nin teklifinin kabul görmesi için bütün ittifak üyelerinin mutabakata varması gerekiyor.” Ankara, “buradayız, bir yere gitmiyoruz” diyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,412 µs