En Sıcak Konular

Katmandu ''hayalet kent'' görünümünde

14 Mayıs 2015 11:17 tsi
Katmandu ''hayalet kent'' görünümünde Arka arkaya şiddetli depremlerle sarsılan Nepal'in başkenti Katmandu'da "hayalet kent" görünümü devam ediyor.

Yaklaşık üç hafta önce tarihinin en büyük ikinci depremiyle sarsılan, iki gün önce bir kez daha yıkıcı bir sarsıntının meydana geldiği Nepal'in başkenti Katmandu'da "hayalet kent" görünümü devam ediyor. Özellikle ikinci depremden sonra Everest dağı eteklerindeki bölgede ilk depremin yol açtığı yıkımın daha da ağırlaştığı göze çarpıyor.
 
Nepal'de 25 Nisan'da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin neden olduğu yıkımın yaraları henüz sarılamadan iki gün önce bir kez daha 7,3 ile sarsılan Nepal'de halk geceleri sokaklarda geçiriyor.
 
Başkent Katmandu ise her iki depremde de dağlık bölgelerdeki köyler kadar büyük çaplı hasara uğramasa da adeta "hayalet kente" dönüşmüş durumda. Kentte 7,3'lük sarsıntının ardından tüm iş yerlerinin kepenkleri kapalı. Halk bulabildiği nadir açık dükkanlardan ihtiyaçlarını güçlükle karşılayabiliyor.
 
Katmandu'da özellikle Batılı turistlerin konakladığı ve alışveriş yaptığı turistik Tamil bölgesinde de dükkanlar iki gündür açılmıyor. Katmandu halkının bir kısmı geceleri kendi imkanları ile açık alanlarda geçirirken, bir kısmı ise uluslararası yardım kuruluşlarının kurduğu çadır kamplarında kalıyor.
 
Sindhupalçok bir kez daha yıkıldı
 

İkinci depremin meydana geldiği Everest eteklerindeki Nalçe yerleşkesinin yaklaşık 50 kilometre batısında kalan Sindhupalçok bölgesi ise en fazla yıkıma uğrayan yerlerin başında geliyor.
 
7,8 büyüklüğündeki ilk depremde 2 bin 800'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce köy evinin yıkıldığı Sindhupalçok bölgesi ikinci sarsıntıda da büyük yıkıma uğradı. Daha ilk depremin enkazını kaldırılmadan ikinci depremin vurduğu bölgede ilk depremi hasarlı atlatan binaların çoğu bu kez yıkıldı.
 
Ordu helikopter ile yaralıları taşıyor
 
Bölgede Çarikot ilçesi ve Dalokha beldesine bağlı köyler ikinci depremden de en fazla etkilenen yerler arasında bulunuyor. Yöre halkı kendi çabaları ile enkazların arasından sağlam kalan eşyalarını çıkarmaya çalışıyor.
 
Nepal ordusu ise Çarikot ilçesindeki Badra askeri üssüne helikopterlerle civar köylerden yaralı taşıyor. Üsten havalanan helikopterler aynı zamanda köylere gıda malzemesi taşıyor.
 
Sindhupalçok bölgesi sınırları içindeki ana yolun büyük bölümünde ise ikinci deprem sırasında oluşan toprak kayması nedeniyle düşen büyük kayalar göze çarpıyor. Kimi araçların ezildiği yolun bazı bölümleri çökmüş durumda.
 
Bölge halkı ise dağlardan akıp gelen küçük ırmakların kenarlarında kendi gelenekleri uyarınca depremde hayatını kaybeden yakınlarının cenazelerini yakıyor.

aa

Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,806 µs