En Sıcak Konular

'O protestoya 35 yıl önce karar vermiştim'

14 Mayıs 2015 09:06 tsi
'O protestoya 35 yıl önce karar vermiştim' 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenaze töreninde hoca helallik istediğinde “haram olsun” diye bağıran ve yaka paça gözaltına alınan 1980 öncesinde ülkücü camianın Doğu’nun Başbuğu olarak andığı Yılma Durak ve protesto eden eşi Lamia Durak konuştu.

Yılma Durak ve protesto eden eşi Lamia Durak Star’a konuştu.

Lamia Durak, protesto kararını 35 yıl önce verdiğini belirterek, “Eğer Kenan Evren’den önce ölmezsem Allah’ım bana haram olsun diye bağırmayı nasip et diye dua ediyordum” dedi.12 Eylül darbesinin ardından yaşadıklarını anlatırken hatırlarken göz yaşlarına hakim olamayan Durak, “Oraya yalnız gitmedim aslında. Darağacında Kenen Evren’in astığı Pehlivanoğlu gibi gencecik fidanlarla birlikte gittim Oraya. Keşke Allah içimdeki onları dışarı gösterebilseydi” dedi.

Başkaları da olur diye ummuştum

Lamia Durak, cenaze törenine başkalarının da gelerek protoste edeceğini umduğunu ancak, hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Durak, Kenan Evren’in eşi Sekine Hanım’ın Köşk’e dahi çıkmadığını, 2 sene sonra da önce felç geçirip sonra öldüğünü belirterek, “Onun da eşinin yaptıklarına karşı olduğunu bu yüzden felç geçirdiği bilgisini sonradan öğrendim” dedi.

Oğlum henüz 21 günlüktü

Lamia Durak, eşinin o günlerde işkence gördüğü ve alıp götürüldüğü günleri de gözyaşları içinde şöyle anlattı: “5 Eylül’de Erzurum’da doğum yaptım. 23 yaşındaydım. 3. çocuğumu doğurmuştum. Oğlum 21 günlükken eşimi alıp götürdüler. Kendisinden 3 ay haber alamadık. Erzurum’dan yeni doğan oğlumla ve annemle birlikte İstanbul’a giderken yolda eşimle ilgili haberi gördük. Haberde hastaneden kaçarken vurulduğu yazıyordu. İstanbul’a geldiğimizde yaşadığını öğrendik. Ağır işkence görüp hastaneye kaldırılmış. İşkence sırasında ölürse de kaçarken vuruldu ve öldü denilecekmiş. Boğazından karnının altına kadar alçıya alınmıştı. Tırnakları iltihap içindeydi. 38 numara olan ayakları 45 numaraya kadar büyümüştü. Sana ne yaptılar deyince, bana ‘şükret hayattayım’ dedi. Çocuğu kaldırıp koklamasını öpmesini sağladım.”

Çocuklarımı büyütemedim

 Kendisini 12 Eylül’de Erzurum’da alındıktan sonra Harbiye’ye getirildiğini orada günlerce sorgulama adı altında işkence tabi tutulduğunu anlatan Yılma Durak ise, “Çocuklarımı büyütemedim. Oğlum yeni doğmuştu. Kızlarım çok küçüktü. En güzel zamanlarında 4 yıl onları koklayamadım bile. Açık görüş bile yapamadık” dedi. Durak, tabutluk ve hücre adı altında 4 yıl tek başına kaldığını belirterek, yapılan işkenceleri şöyle anlattı:

“Falaka hafif kalır. Çırılçıplak soyup vücudumun her organından elektrik veriyorlardı. Tırnaklarımız tırnaklıktan çıkmıştı. Kendileri de bu işlemler sırasında eğleniyorlardı. Türkeş gelip kurtarsın seni diyorlardı. 13. koğuşta solcularla birlikte kaldım. Dev-Sol’un beni ölüm listesine aldığı bilgisini verdiler. Ardından da hücreye koydular hep orada kaldım. Kenan Evren’in toprağı bol, ama rahmetten uzak olsun. Televizyon kanalında canlı yayında olmasaydım ben de protesto edecektim” dedi.



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,597 µs