En Sıcak Konular

70 milyonu sağlıkta eşitleyecek proje

23 Eylül 2007 10:16 tsi
AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Sosyal Güvenlik Yasası’nı 1 Ocak 2008’de yürürlüğe gireceğini açıkladı. Buna göre 70 milyon TC vatandaşı vekillerle aynı sağlık hizmetini alacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ertelenen Sosyal Güvenlik Yasası’nı 1 Ocak 2008’de yürürlüğe sokmayı planladıklarını bildirdi. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ Kur’u tek çatı altında toplayacaklarını belirten Elitaş, memurların emekliliğinin ayrı bir yasayla düzenlenmesi yönündeki Anayasa Mahkemesi kararını dikkate alarak yeni bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Elitaş, memurlar lehine oluşan durumu düzelteceklerini vurgulayarak, “1 Ocak itibarıyla 70 milyon Türk vatandaşı, milletvekilinin sağlıkta aldığı hizmet ne ise aynısını alacak” dedi.

“TBMM çözüm yeridir” diyen Elitaş, Anayasa Mahkemesi kararları ve 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto gerekçeleri ışığında bir çözüm bulacaklarını söyledi. Elitaş, emekli maaşında ortaya çıkan adaletsizliklerin giderileceğini belirterek, memurlara özel bir uygulama da olamayacağını söyledi.

Elitaş, şu bilgileri verdi:

EMEKLİ MAAŞLARI

Anayasa Mahkemesi kararı ile memurlar lehine, diğer çalışanlar aleyhine bir durum oluştu. Bu nedenle yasanın yürürlüğünü 1 Ocak’a ertelemiştik. Alt komisyonlar tam olarak çalışırsa, 1 Ocak 2008 tarihinde Sosyal Güvenlik Yasası yürürlüğe girmiş olur. Yeni bir erteleme düşünmüyoruz. Emeklilik maaşlarının hesaplanma yöntemini değiştirip, yürürlüğe sokmayı planlıyoruz. Eşitlik sağlanacak.

Yeni sistemde, emeklilik maaşını hesaplarken ödediğin prim esas olacak. Oysa şu anda tam bir dengesizlik var. Örneğin bir SSK emeklisi 580 lira emekli maaşı alıyor. Asgari ücretli de emekli olunca 525-550 lira alıyor. Oysa aynı asgari ücretli çalışırken 420 lira alıyor, emekli olduktan sonra 525-550 lira arasında emekli maaşı alıyor. Bu sistem erken yaşta emekliliği teşvik etmiş oluyor.

Kişinin geliri ayda 10 bin YTL, herkesten yüksek prim ödüyor ama alabileceği maksimum emekli maaşı 700-750 YTL. Biz bu dengesizliği gidereceğiz.

Hastaneler herkese

Milletvekillerinin 2006 yılı sonuna kadar sağlıkta müthiş ayrıcalıkları vardı. Biz vekil kimliğimizle istediğimiz üniversite hastanesi, özel hastane ve devlet hastanesinden yararlanabiliyorduk. Şimdi sosyal güvenlik sistemine dahil olan tüm vatandaşlar, milletvekiliyle eşit şartlara geliyor.

1 Ocak 2008’den itibaren sosyal güvencesi olmayanlar dahil 70 milyon Türk vatandaşı, milletvekilinin sağlıkta aldığı hizmetle eşit hale getirilecek. 18 yaşına kadar tüm çocuklar, sağlık hizmetlerinden bedelsiz faydalanacak.

EMEKLİLİK YAŞI

Popülist politikalardan vazgeçilecek. Emeklilik maaşı 2023’ten itibaren yıllar itibarıyla yükseltilecek. 2030 yılından itibaren herkes 65 yaşında emekli olacak. Kadın ve erkek emeklilik yaşında eşitlenecek.

ÖZÜRLÜYE SİGORTA

50’den fazla çalışanı olan işyerleri yüzde 4 engelli, yüzde 2 eski hükümlü veya terör mağduru çalıştırmak zorunda. Yeni sistemle bunların sigorta primlerini devlet ödeyecek.


Akşam
 



Bu haber 414 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs