En Sıcak Konular

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı başladı

13 Mayıs 2015 16:08 tsi
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Kararlı Destek Misyonumuzun sona ermesinden sonra da Afganistan'da varlık bulundurma konusunda anlaşmaya vardık

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'daki NATO Kararlı Destek Misyonu'nun sona ermesinden sonra da bu ülkede NATO varlığı bulundurmak konusunda Afganistan ile anlaştıklarını açıkladı.

Stoltenberg, Antalya Susesi Otel'de düzenlenen "Afganistan'daki NATO Kararlı Destek Misyonu Harekat Ortağı ve Potansiyel Harekat Ortağı Ülkeler Toplantısı"nın ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Afganistan Dışişleri Bakanı Salahuddin Rabbani ile yaptıkları toplantıda önemli kararlar aldıklarını belirten Stoltenberg, "Hali hazırdaki Kararlı Destek Misyonumuzun sona ermesinden sonra da Afganistan'da varlık bulundurma konusunda anlaşmaya vardık" dedi.

Afganistan'da bulundurulacak NATO varlığına daha önceki misyon ve operasyonlardan farklı olarak sivillerin liderlik edeceğini duyuran Stoltenberg, varlığın dar kapsamlı olacığını, askeri unsurları da içereceğini açıkladı. Stoltenberg, NATO'nun sivil ve askeri yetkililerini sonbahardan itibaren hayata geçirilecek plan için görevlendirdiklerini söyledi.

Jens Stoltenberg, esaslar ve prensipler çerçevesinde anlaşmaya varıldığını ancak bulundurulacak varlığın içeriği ve personel sayısı konusunda henüz karara varmadıklarını belirtti.

Afganistan güvenlik güçlerini, kendi kendine yeter hale getirmek için eğitim ve danışmanlık sağlayacaklarını ifade eden Stoltenberg, şu ana kadar Afganistan'daki misyonlara destek veren, teknik ve mali yardım sağlayan tüm ülkelere teşekkür etti.

Genel Sekreter Stoltenberg, Kararlı Destek Misyonu sonrası dönemde Afganistan'da iç barışın sağlanmasına ilişkin bir soru üzerine, kalıcı barışın Afganistanlılar tarafından yürütülecek ve sahiplenilecek siyasi çözümle mümkün olduğunu vurguladı.

Jens Stoltenberg, kalıcı bir siyasi çözümün mümkün olması için terörün uluslararası bağlarının koparılması, Taliban şiddetinin önlenmesi ve kadın haklarına saygıyı da içine alacak şekilde Afganistan yasalarına uyulması gerektiğini söyledi.

NATO'nun Baltık bölgesindeki varlığını artırmasıyla ilgili bir soru üzerine Stoltenberg, bunun Rusya'nın tavırlarına cevap niteliğinde olduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan tavırlar sergilediğini, gayrimeşru ve hukuk dışı şekilde Kırım'ı ilhak ettiğini ve Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştığını kaydeden Stoltenberg, NATO'nun görevinin müttefiklerin korunması olduğunu hatırlattı.

Stoltenberg, "Her gün caydırıcılık sağlamalıyız, tüm müttefiklerimizi koruyabildiğimizden emin olmalıyız. Bu yüzden ittifakın doğusundaki varlığımızı artırdık. Yaptıklarımız savunma amaçlı, orantılı ve uluslararası taahhütlerimize uygun" diye konuştu. NATO'nun ortak savunma görevine vurgu yapan Stoltenberg, Baltık bölgesindeki hava güvenliğini, Baltık Denizi ve Karadeniz'deki askeri varlıklarını artırdıklarını kaydetti.

AA



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs