En Sıcak Konular

Erdoğan-Nişani ortak basın toplantısı

13 Mayıs 2015 15:45 tsi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Şu anda 30 yıldır devam eden terörle mücadele sürecimiz hala devam ediyor. Bunun bedelini çok iyi biliriz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Şu anda 30 yıldır devam eden terörle mücadele sürecimiz hala devam ediyor. Bunun bedelini çok iyi biliriz" dedi.

Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ile Arnavutluk Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, kökleri 6 asır öncesine dayanan halklar arasındaki ilişkilerin, iki ülke arasındaki münasebetlerin de belirleyicisi olduğunu vurguladı.

Yapılan görüşmede bölgesel ve uluslararası güncel meselelere değindiklerini aktaran Erdoğan, Balkanlar'da barış ortamını zedeleme gayreti içerisinde olanların bulunduğunu söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Onun için Balkanlar'ın barış, refah ve istikrarına biz de çok önem veriyoruz. Özellikle Makedonya Cumhuriyeti'nde devam eden gerginliklerin diyalog yoluyla çözülmesini ve Ohri Anlaşması'yla sağlanmış olan barışın zarar görmemesini temenni ediyoruz. Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Şu anda 30 yıldır devam eden terörle mücadele sürecimiz hala devam ediyor. Bunun bedelini çok iyi biliriz. Aynı bedeli Balkanlar'da, dünyanın değişik yerlerinde farklı ülkeler, kim olursa olsun, hangi dinden, hangi etnik unsurdan olursa olsun, böyle bir bedeli ödemelerini istemiyoruz. Terörün kazananı-kaybedeni, bunu ayırt edemezsiniz, olmaz. Her iki taraf da kaybeder. Aynı savaşta olduğu gibi."

Özellikle Suriye ve Irak'ta yaşananların, Türkiye'nin gündeminin değişmez konuları arasında olduğunu ifade eden Erdoğan, şu anda 2 milyon insanın Türkiye'de bulunduğunu hatırlattı.

Erdoğan, bu kişilerin 1 milyon 700 bininin Suriye'den, 300 binin de Irak'tan geldiğine dikkati çekerek, bu kişiler için şu ana kadar 5 milyar 600 milyon dolar harcandığını bildirdi.

Çadır ve konteyner kentlerdekilerin dışında, ülkenin değişik şehirlerinde de yaşayanların olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bunun sancısını, bedelini çok çektik, hala da ödüyoruz ama dostlarımızın aynı şekilde bu tür bedeller ödemesini istemiyoruz" dedi.

Akdeniz ve Ege'de göçmenlerin botlarda, balıkçı gemilerinde batarak nasıl öldüklerine hep birlikte şahit olduklarını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ne yazık ki bunlara karşı AB'nin takındığı tavırlar da ortada. Avrupa Birliğinde müzakereci bir ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bunu söylüyorum. Canımız yandığı için söylüyorum. Fakir, evsiz, yurtsuz, bu tür insanlara karşı duyarsız mı kalacağız? Bu insanlara karşı bir çözüm üretmek acaba gelişmiş ülkelerin sırtına borç değil mi? Biz diyoruz ki herkes boynunun borcunu yerine getirmelidir."

- "Bir Arada Yaşama Müzesi' hoşgörünün nişanesi olacak"

Erdoğan, Güvenlik Anlaşması'nın imzalanmasını, iki ülke arasındaki ilişki dolayısıyla çok önemsediğini vurgulayarak, bunun genişletilmesinin faydasına inandığını dile getirdi.

Arnavutluk'un, Güneydoğu Avrupa işbirliği sürecinin dönem başkanlığını başarıyla yürüttüğünü belirten Erdoğan, söz konusu başarıyı farklı başarıların da takip edeceğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisi için bugünün ayrıca önemli bir gün olduğunu ifade ederek, "Temel atma törenini gerçekleştireceğimiz Tiran Namazgah Camisi'nin bir an evvel tamamlayarak Arnavut kardeşlerimize hediye etmek istiyoruz. Hemen caminin yanı başında yer alacak 'Bir Arada Yaşama Müzesi', Arnavutluk'taki hoşgörünün de bir nişanesi olacaktır. TİKA tarafından yeniden inşa edilen tarihi Preza Kale Camisi'nin ortak kültürel mirasımızın bir abidesi olarak açılışını yapacak olmaktan da mutluyuz" ifadesini kullandı.

AA

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,239 µs