En Sıcak Konular

Antalya'daki NATO toplantısı başladı

13 Mayıs 2015 12:26 tsi
Antalya'daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısı başladı. Toplantının açılış konuşmasını Başbakan Davutoğlu yapıyor

Türkiye, bugün ve yarın NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na evsahipliği yapıyor. Toplantı sabah saatlerinde başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bölgedeki sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hitabıyla başlayan ilk oturuma, 28 müttefik ülke dışişleri bakanlarının yanı sıra Afganistan ve RSM ortağı ülkeler Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Ermenistan, Finlandiya, Gürcistan, İrlanda, İsveç, Karadağ, Makedonya, Moğolistan, Ukrayna, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya ve Ürdün’ün dışişleri bakanları veya üst düzey temsilcileri; ayrıca AB temsilcileri ile BM Genel Sekreterinin Afganistan özel temsilci yardımcısı katılıyor.

Toplantının ikinci gününde, 2016 Varşova Zirvesi'ne giden süreçte İttifak içinde yapılacak çalışmalar 28’li formatta ayrıntılı olarak görüşülecek.

ZİRVE ÖNCESİ GÖRÜŞMELER

Başbakan Davutoğlu, toplantıdan önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bir araya geldi.

NATO'DAN ANKARA'YA SÜRPRİZ ZİYARET

Öte yandan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı (SACEUR) Amerikalı Orgeneral Philip Breedlove, Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılan ılımlı Suriyeli muhalifler için planlanan “eğit-donat programını” görüşmek amacıyla bugün akşam saatlerinde Ankara’ya geldi.

Genelkurmay Karargahı’na giden Orgeneral Breedlove, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel raporlu olduğu için Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile görüştü.

SACEUR Komutanı’nın Ankara’dan sonraki ikinci durağı ılımlı Suriyeli muhaliflerin eğitileceği Kırşehir-Hirfanlı’daki Jandarma Eğitim Merkezi oldu.

ÇİN VE RUSYA DA AKDENİZ'DE

Bu arada Rusya ve Çin, Akdeniz'de ortak askeri deniz tatbikatının, NATO Dışişleri Bakanları’nın Antalya toplantısının yapıldığı tarihlere denk düşmesini yorumlayan emekli tuğgeneral Haldun Solmaztürk, Türkiye’nin bölgesel rölünün Doğu-Batı ilişkilerinin düzelmesine bağlı olduğuna işaret etti.

Rusya ve Çin, Akdeniz'de ilk kez ortak askeri deniz tatbikatı düzenliyor. "Deniz İşbirliği 2015" adı verilen tatbikatın açılışı, dün Karadeniz kenti Novorossiysk açıklarında yapıldı. Her iki ülkeden 10 savaş gemisinin katıldığı tatbikat,  daha sonra Akdeniz'de devam edecek ve 21 Mayıs'ta sona erecek. Pekin yönetiminin ardından Rusya Savunma Bakanlığı da, tatbikatın herhangi bir üçüncü ülkeyi hedef almadığını açıkladı.  Öte yandan tatbikat, Rusya ve Avrupa ülkeleri arasında gerilim yaşanırken, Moskova ile Pekin ilişkilerinde yakınlaşmanın arttığı bir dönemde yapılıyor.

SputnikNews'e konuşan bazı uzmanlar tatbikatın önemine dikkat çekerken, Rusya ile Batı arasındaki ilişkilerin soğuduğu dönemde ve NATO Dışişleri Bakanları’nın Antalya Toplantısı’nın yapıldığı tarihlerde gerçekleştiğine işaret ediyor.

Konuyla ilgili, Chatham House Uluslararası Güvenlik Programı Akademisi Kıdemli Üyesi, Müttefikler-Arası İhtiyat Subaylar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, "Tatbikatlar askeri eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Her zaman yapılır. Dolayısıyla, bölgedeki gelişmelere bağlamadan önce o tatbikatı düzenleyenlerin nedenleri nasıl açıkladıklarına bakmak lazım. Dolayısıyla, ben bu tatbikata özel bir önem atfetmiyorum. Sıradan bir tatbikat olarak görüyorum." dedi.



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,384 µs