En Sıcak Konular

'AB üyeliği süreci ivme kazanacak'

13 Mayıs 2015 11:39 tsi
'AB üyeliği süreci ivme kazanacak' Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi konusunda mutabakata varılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Gümrük Birliği mutabakatının AB'ye üyelik sürecine ivme kazandıracağını belirtti.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi konusunda mutabakata varılmasına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
 
Türkiye adına tarihi ve başarılı bir karar alındığını vurgulayan Canikli, "Bu anlaşma yapılmış olmasaydı Türkiye'nin Gümrük Birliği'ni sürdürme imkanı kesinlikle ortadan kalkardı" ifadesini kullandı. Bu konuda Ekonomi Bakanlığının Avrupa Birliği ile görüşmelerini uzun zamandır sürdürdüğünü anlatan Canikli, şunları kaydetti:
 
"Gümrük Birliğinde karar alma sürecinde Türkiye'nin olmaması, üçüncü ülkelerle yapılan serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye'yi bağlaması ve tek taraflı olarak Türkiye pazarını onların firmalarına açık hale getirmesi, Türkiye ekonomisinin kaldıracağı bir yük değildi."
 
'AB sürecine ivme kazandıracak'
 
Canikli, yaşanan gelişmelerin Avrupa Birliği'ne üyelik ve tam üyelik sürecine de olumlu yansımalarının olacağını dile getirdi.
 
Bakan Canikli, Gümrük Birliği anlaşmasında karar alma sürecinde Türkiye'nin olmamasının, tek taraflı olarak anlaşmalara uymak zorunda kalmasının güvensizlik unsuru yarattığını söyledi. Canikli, "İnanıyoruz ki Gümrük Birliği mutabakatı AB'ye üyelik noktasında ivme kazandıracaktır" ifadesini kullandı.
 
"İhracat potansiyelimiz ve üretimimizi artırır"
 
Bütün ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarını genişletmeyi istediklerini, firmaların rekabet potansiyeline güven duyduklarını anlatan Canikli, şunları kaydetti:
 
"Firmalarımız bugün dünyanın en yoğun rekabetinin uygulandığı ortamlarda dahi belki bir kaç sektör hariç tarım bunun başında geliyor. Bu sadece bizim için değil. Başka ülkeler için de kritik sektör. Koruma, özel şartlar gerekiyor. Onun dışındaki bütün sektörlerde firmalarımız uluslararası alanda rekabet edebilir durumda. İhracat potansiyelimiz ve üretimimizi artırır."

aa


Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,026 µs