En Sıcak Konular

Moody's'den Türk bankaları için kritik uyarı

13 Mayıs 2015 11:16 tsi
Moody's'den Türk bankaları için kritik uyarı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, TL'nin son aylardaki değer kaybının aktif kalitesinde bozulmaya ve risk ağırlıklı varlıklarda artışa işaret ederek bankalar üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti.

Moody's tarafından dün akşam yayımlanan raporda, "TL'nin değer kaybı Türk bankalarının aktif kalitesini etkileyecek. Bankacılık sistemi genelinde kredilerin yaklaşık yüzde 30'u döviz cinsi. Yani TL'deki değer kaybı bu kredilerin geri ödeme tutarlarını ve büyük ihtimalle takibe düşenlerin sayısını artıracak" denildi.
 
TL yıl başından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 13 değer yitirerek gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı gösteren para birimlerinden biri oldu.
 
Raporda TL'deki değer kaybı nedeniyle 2014 sonunda yüzde 2.8 olan sektör genelinde takibe düşen kredi oranının bu yıl yüzde 3.5 ile 4 aralığına yükselmesinin beklendiği belirtildi.
 
Raporda ayrıca risk ağırlıklı varlıklarda artış nedeniyle bankaların sermayesi üzerinde baskı oluşacağı ifade edilerek, "Döviz cinsi kredilerin denk TL risk ağırlığının artış kaydederek, büyük bölümü TL cinsi olan çekirdek Seviye 1 (Tier 1) sermayeye oranı yükselecek" denildi.
Moody's hesaplamalarına göre TL'nin dolar karşısında yüzde 5 değer kaybı çekirdek Seviye 1 sermaye oranında yaklaşık 15 baz puan düşüşe neden oluyor. Bankanın cinsine göre bu etki 5 ile 25 baz puan arasında değişebiliyor.
 
Raporda son olarak bu gelişmeler nedeniyle bankaların gelecek 12-18 ay içinde yurtdışı borçlanma maliyetlerinin artabileceği, ancak büyük bankaların oluşabilecek baskıları göğüsleyecek likiditeye sahip olduğu belirtildi.

ROUBİNİ: PİYASALARDA 'FAİZ KARMAŞASI' BEKLEMEYİN

Kriz Kahini olarak bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD Merkez Bankası Fed’in faizleri artırmaya başlamasının ardından piyasalarda bir “faiz ayaklanması” yaşanmayacağını, Fed’in hamlesine yönelik piyasaları önceden bilgilendirdiğini ve yatırımcıların kendilerini buna göre pozisyonlandırdığını belirtti.

CNBC kanalına konuşan Nouriel Roubini, “Fed’in faizleri artırması büyük bir sürpriz yaratmayacak. ABD ekonomisi iyileştikçe, enflasyon yükseldikçe, kademeli olarak uzun vadeli faizler de yükselecek” dedi.

Roubini, Fed’in atacağı adımın kısa vadeli dalgalanmalar yaratabileceğine işaret etti.

Roubini, “Kısa süreli olarak, Fed’in faizleri yükseltmesiyle, piyasalarda likidite azalacak ve bunun ABD ve Avrupa ülkelerinin tahvillerinde dalgalanma yaratması mümkün” dedi.

Kriz Kahini Fed’in adımının borsalarda da hareketlenme yaratacağına işaret etti.

“ASIL ENDİŞEM”

Roubini asıl endişesinin ABD ekonomisinin düşük enflasyon, düşük büyüme ve yüksek işsizlik döngüsünden yavaş çıkması olduğunu belirtti.

“SANAT PİYASASINDA BALON VAR”

Roubini, şu anda sanat piyasasında bir balon oluşmaya başladığına işaret etti ve bunun da bir varlık balonu kadar dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Gerçekte bakıldığında  da dün düzenlenen bir müzayede de Pablo Picasso’nun “Les femmes d’Alger (Version ‘O’)” adlı tablosu 160 milyon dolarlık fiyat etiketiyle bir müzayedede satılan en pahalı eser oldu. Ücretler ve komisyonlar dahil, tablonun fiyatı 179,3  milyon dolara kadar çıktı.

Roubini, balon endişenin bu satış sonrasında başladığını da sözlerine ekledi.


Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,346 µs