Gerekirse sınırı aşarız | " /> Gerekirse sınırı aşarız | "/>

En Sıcak Konular

ABD'ye mesaj: Gerekirse sınırı aşarız

23 Eylül 2007 09:20 tsi
ABD'ye mesaj: Gerekirse sınırı aşarız
PKK terörüne karşı mücadelede Irak hükümetinden ve ABD'den daha somut adımlar beklediklerini söyleyen Ali Babacan, “İki gün önce ben de bir akrabamı şehit verdim. Gerekirse sınırları aşarız” dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta faaliyet gösteren PKK terörüne karşı mücadelede Irak hükümeti ve ABD'den somut destek ve yardım istediğini söyledi. Babacan, “ABD'nin Meksika sınırından geçip kendisine saldıran teröristlerin Meksika'da olmalarına göz yumamayacağını” vurguladı. Türkiye'nin çok şehit verdiğini anlatırken, “kendisinin de 2 gün önce yakın akrabasını kaybettiğini” söyleyen Babacan '(PKK ile mücadelede) Tek başına yapabileceklerimizin sınırı var, bu sınırları zorlamak istemiyoruz, ancak bunu yapmamız gerekirse de yaparız' dedi.

Chicago'daki temasları çerçevesinde Chicago Üniversitesi Şarkıyat Enstitüsü'nde Türk dış politikasını anlatan Babacan, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

IRAK PANDORA KUTUSU

Irak'ı “bir pandora kutusu' olarak niteleyen Babacan, 'Eğer Irak bütünlüğünü koruyamaz ve bölünürse şu anda yaşanan olayların daha da kötüsünün yaşanması mümkün. Irak'ın bölünmesi bir çözüm olamaz' dedi. Böyle bir durumda ülkedeki yangının bölgeye yayılacağını vurgulayan Babacan ABD'nin Türkiye'nin görüşlerini paylaştığını görmekten ayrıca memnuniyet duyduğunu söyledi.

ŞEHİT VERDİM

Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'nın serbestçe hareket ettiğini ve sınırı geçerek Türkiye'ye saldırılar düzenlediğini hatırlatan Babacan, bunun kabul edilemez bir durum olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda hem ABD, hem de Irak hükümetinden somut adımlar atmasını beklediğini vurguladı. Babacan bir soru üzerine Türkiye'nin terörden dolayı çok şehit verdiğini, iki gün önce kendisinin de yakın akrabasını kaybettiğini belirtti.

ABD TERÖRİSTLERE GÖZ YUMAR MI?

Kuzey Irak'ta PKK terör eğitim kampları bulunduğunu anlatan Babacan ABD'nin Meksika sınırından geçip kendisine saldıran teröristlerin Meksika'da olmalarına göz yumamayacağını, aynı şekilde Türkiye'nin de Irak'taki bu durumu kabul edemeyeceğini belirtti. Babacan bu konuda Türkiye'deki yeni hükümetin hem Irak hükümetinden hem de ABD'den 'somut ve güçlü destek ve yardım' beklediğinin altını çizdi. Babacan 'Tek başına birşeyler yapmamızın sınırları var, bu sınırları zorlamak istemiyoruz, ancak bunu yapmamız gerekirse de yaparız' dedi.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın yaptığı konuşmadan önce Chicago Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü yetkileriyle görüştüğü ve enstitü yetkililerinin kendisine bünyelerinde Osmanlı Haritaları Bölümü açacaklarını söyledikleri ve bölümle ilgili bilgi verdikleri öğrenildi.


Kerkük'ün özel statüsü korunmalı

Babacan Kerkük'te yapılması öngörülen referandumla ilgili bir soruya ise, Türkiye'nin Irak'ta yaşayan pekçok akrabası olduğunu, Irak'ta ölen insanlardan dolayı Türk halkının derin üzüntü duyduğunu dile getirdi. Babacan, ülkenin kaynaklarının tüm Iraklılara ait olduğunu vurguladı. Kerkük'ün ise ülkedeki etnik, dini mezhepsel çeşitliliğini gösteren 'tüm Irak'ın küçük bir kopyası' olduğunu belirten Babacan, 'Kerkük'ün de bu özel statüsünü korumasını istiyoruz' dedi.

Babacan yerine getirilmesi gereken bazı önkoşulların henüz tamamlanmadığını ve referandumun yıl sonuna kadar yapılmasının mümkün görünmediğini söyledi.

yenişafak



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,636 µs