En Sıcak Konular

ABD'den İran'a: Oyun oynayamaya gücü yetmez

13 Mayıs 2015 08:47 tsi
ABD'den İran'a: Oyun oynayamaya gücü yetmez
ABD yönetimi, İran'ın Yemen'e gönderdiği ve donanmasının eşlik ettiği, yardım taşıdığı açıklanan gemiyi yakından takip ettiklerini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, İran'ın insani yardım taşıyan bir kargo gemisini Yemen'e doğru gönderdiğine ilişkin soruları yanıtladı.

'BM DAĞITIM MERKEZİ ÜZERİNDEN İLET' ÇAĞRISI

"İran Şahid" isimli gemiyi yakından izlediklerini belirten Warren, "İranlıların bu gemiye savaş gemileriyle eşlik etmeyi planladıkları yönündeki açıklamalarının farkındayız. İranlılar, bunun bir insani yardım gemisi olduğunu belirtti ve eğer söylenildiği gibiyse bunu Cibuti'de kurulan BM insani yardım dağıtım merkezi üzerinden iletmeleri çağırısını yapıyoruz. Bu yol, yardımın Yemen'de ihtiyacı olanlara hızlı ve etkili ulaşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

"İnsani yardım taşıdığı iddia edilen tek gemiye savaş gemilerinin eşlik etmesinin gereksiz olduğunu" dile getiren Warren, "Eğer İranlılar bölgede bir tür tehlikeli iş planlıyorsa onların ve bizim de bildiğimiz gibi bu (duruma) yardımcı değil" ifadesini kullandı.

Warren, İran'ın birkaç hafta önce de sadece yardım yüklü olmadığını düşündükleri konvoyu bölgeye gönderdiğini ve bunun da tansiyonu yükselttiğini hatırlattı.

''DOĞRU OLANLARI YAPIN''

ABD'nin Aden Körfezi'nde birkaç savaş gemisinin bulunduğunu anımsatan Warren, "Ne yapacağımızı, durumun şu andaki gibi ilerlemesine izin verip vermeyeceğimizi söylemeyeceğim. İranlıları doğru olanı yapmaya ve BM protokollerine göre davranmaya çağırıyoruz" dedi.

Warren, İranlılarla herhangi bir görüşmelerinin olmadığını kaydetti.

''SİYASİ NUMARA YAPMAK PROVOKATİF''

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da günlük basın toplantısında, konuyu takip ettiklerini söyledi. İran'ın göndermek istediği insani yardımları, BM tarafından halihazırda oluşturulan kanallar vasıtasıyla iletmesini beklediklerini belirten Earnest, böylelikle yardımların BM uzmanlarının elinden geçerek etkili ve yararlı biçimde dağıtılabileceğini vurguladı.

Earnest, bunun da "yardımlarda siyasi tercih gözetildiği gibi bir iddiayı önleyeceğini" dile getirdi. Yardımların doğru yere gitmesini istediklerini ifade eden Earnest, "Bazı yerlerde öncelik tıbbi malzemeler, diğer bazı noktalarda ise yiyecek veya yakıt. Bu noktada da sahada BM'nin uzman yetkilileri var" şeklinde konuştu.

''İRAN GÜCÜNÜN YETMEYECEĞİNİN FARKINDA''

Earnest, BM Güvenlik Konseyi'nin Husilere yönelik silah ambargosunun uygulanmasına imkan sağlama noktasında da Cibuti'deki lojistik merkezi kullanmanın önemine işaret etti.

Sözcü Earnest, "İran, insani yardımlarla oyunlar oynamaya gücünün yetmeyeceğinin farkında. Diğerleri gibi İranlılar da biliyor ki BM sistemi dışına çıkarak bölgesel hasımlara meydan okuyan siyasi numara yapmak provokatif ve bugün devreye girmesi öngörülen BM öncülüğündeki ateşkesin çökmesi riskini getiriyor" dedi.

İran resmi haber ajansı IRNA, Yemen'e insani yardım taşıdığını belirttiği 'İran Şahid' adlı gemiye İran donanmasına ait 34. filonun eşlik edeceğini duyurmuştu.

aa

Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,366 µs