En Sıcak Konular

Öğrencileri fişleyen başkan Türkiye'ye tanıdık

12 Mayıs 2015 13:56 tsi
Fransa'nın Beziers kentinde Müslüman öğrencileri fişlediği için tepki alan Belediye Başkanı Menard, bir dönem Fransa ve Türkiye arasında da diplomatik krize yol açmıştı.

Beziers Belediye Başkanı Robert Menard Robert Menard'ın yönetiminde yer aldığı Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF), Haziran 2002'de Paris'te Saint Lazare tren garının zemininde çizilen büyük bir dünya haritası üzerinde, basın özgürlüğünü ihlal ettiği iddia edilen ülkelerin liderlerinin portresini koyarak açtığı sergide, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun portresine de yer vermiş, bu durum Türkiye veFransa arasındaki ilişkilerde krize yol açmıştı.
 
Avrupa’nın çeşitli kentlerinden gelen Türk protestocuların tren garında yaptığı eylemin andından, gar işletmesi, yolcuların güvenliği açısından, serginin vaktinden önce kaldırılmasına karar vermişti.
 
Paris Mahkemesi ise Kıvrıkoğlu’nun açtığı davayı reddetmiş, 2 bin avro tutan mahkeme masraflarının eski genelkurmay başkanı tarafından ödenmesini kararlaştırmıştı.
 
Yoğun tepkiler üzerine Robert Menard, Türkiye'ye gelip basın toplantısı yapma girişiminde bulunmuş, Dışişleri Bakanlığı buna sıcak bakmamıştı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de Menard'ın bu isteğini reddetmişti.
 
Genelkurmay Başkanlığı ağır bir açıklama yayınlayarak olayı kınarken, Fransız Genelkurmayı devreye girerek özür dilemişti.
 
Tartışmalı şahsiyet
 
Son dönemdeki yabancı düşmanı ve İslam karşıtı açıklamaları nedeniyle Fransa’da başta sosyalist hükümet olmak üzere siyasetçilerin de yoğun tepkisini çeken Menard’ın, son yerel seçimde aşırı sağın desteğiyle Beziers kenti belediye başkanlığı görevine seçilmesi büyük yankı uyandırmıştı.
 
RSF'de 1985 ve 2008 yılları arasında görev yapan ve 23 yıl boyunca bütün dünyada basın özgürlüğü için savaş veren Menard’ın aşırı sağın desteği ile belediye başkanı seçilmesi kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştı.
 
Menard’ın, çeşitli faaliyetleri dolayısıyla Tunus, Küba, Cezayir ve Burkino Faso gibi ülkelere girişi yasaklanmıştı.
 
Öğrenciler için üniforma zorunluluğu istemişti
 
Menard, okullarda öğrenciler için tekrar üniforma zorunluluğu talep etmesinin ardından son olarak okullarda etnik istatistik yapılmasını istemesi ve okullardaki Müslüman öğrenci oranının fazla olduğunu söylemesi yüzünden siyaset dünyasında şimşekleri tekrar üzerine çekti.
 
Beziers Başsavcılığı, Menard hakkında, katıldığı televizyon programında "kentteki okullardaki öğrencilerin yüzde 64'ünün Müslüman olduğunu" söylemesi üzerine, "öğrencilerin dini inançlarının istatistiğini tuttuğu gerekçesiyle" ön soruşturma açtı.
 
Fransa Başbakanı Manuel Valls de sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından "Belediye Başkanı Menard'dan utanıyorum. Cumhuriyet, her çocuğa eşit mesafededir" yorumunu yaptı.
 
Fransa'da 6 Ocak 1978'de çıkarılan kanuna göre kişilerin etnik ve dini inançlarını içeren istatistikler tutmak yasak.

aa

 

Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs