En Sıcak Konular

IMF'den Türkiye açıklaması

11 Mayıs 2015 15:29 tsi
IMF'den Türkiye açıklaması Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye, Orta-Doğu Avrupa Bölgesi ve Baltık ülkelerinde büyümenin güçlü kalmasının beklendiğini belirtti.

IMF, Türkiye'nin de aralarında olduğu Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) ülkelerine ilişkin "Bölgesel Ekonomik Sorunlar" raporunu yayımladı. Rapor, bölge ekonomilerinin büyüme modellerinin giderek ayrıştığına işaret etti.  
 
Rapora göre, Türkiye'yi de içine alan Baltık ülkelerine kadar uzanan ülkeler gurubunun tamamı, dış kuvvetlerden (Jeopolitik gerilimler, Avro Bölgesi'ndeki iyileşmenin etkisi ve petrol fiyatları) farklı etkilendi. Ayrıca, bazı ülkeler hala borç yükünden muzdarip ve destekleyici makroekonomik politikaların yanısıra derin kurumsal reformlar olmadan büyüme olasılığı yok.
 
Ucuz petrol fiyatları ve Euro Bölgesi'nde iyileşmenin güçlenmesi; Baltık ülkeleri (Estonya, Litvanya ve Letonya), Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovakya, Slovenya) ve Türkiye'de büyümenin güçlü kalmasını destekliyor. Ancak, kalıcı yapısal zayıflıklar ve tamamlanmamış özel sektör dengesi, Güneydoğu Avrupa'nın (Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Romanya ve Sırbistan) benzer rüzgarlardan tamamen etkilenmesini önledi.
 
Buna karşın, jeopolitik gerilimler ve devam eden makroekonomik düzeltmelerden (Ukrayna) etkilenen Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin (Beyaz Rusya, Moldovya, Rusya ve Ukrayna), düşük petrol fiyatları ve yaptırımlar (Rusya) nedeniyle daralması bekleniyor.
 
IMF, 14 Nisan'da yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,1'e çekerken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,4'ten yüzde 3,6'ya yükseltmişti. IMF'nin 2015 ve 2016 yıllarına yönelik küresel büyüme tahminleri ise sırasıyla yüzde 3,5 ve 3,8 olarak açıklanmıştı.

Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs