En Sıcak Konular

DKC'de etnik çatışmalar yeniden başladı

11 Mayıs 2015 15:24 tsi
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde etnik temelli çatışmalar yeniden alevlendi, geçtiğimiz hafta meydana gelen bir saldırıda 30 kişi hayatını kaybetti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DKC) etnik gerilim yeniden tırmanmaya başladı. Ülkede bulunan etnik gruplardan Bantularla Pigmeler arasındaki çatışmalar yeniden başladı. Geçtiğimiz hafta etnik Bantu grubuna mensup milislerin düzenlendiği saldırıda 30 Pigmenin öldüğü bildirildi.

Yerli Pigme Topluluğu Derneği'nin Başkanı Bienvenu Kalunga, milislerin ülkenin güneyinde bulunan Kuzey Katanga eyaletine bağlı Nyunzu bölgesinde 30 Pigmeyi bıçakladığını belirtti. Saldırıyı kınayan Kalunga, Demokratik Kongo Silahlı Güçleri’nin (FARDC) ve BM İstikrar Misyonu'nun (MONUSCO) acilen bölgeye operasyon düzenlemesini istedi.

Kalunga, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde halkların barış içinde yaşaması için ülkenin güvenliğinden sorumlu yetkililere bölgedeki sorunları yakından takip etmeleri çağrısında bulundu. FARDC komutanlarından General Kifwa ise müdahale için etnik gruplar arasında başlatılan uzlaşma görüşmelerinin sona ermesinin beklendiğini, aksi taktirde çatışmaların artabileceğini söyledi.

MONUSCO Başkanı Martin Kobler geçen hafta, Kuzey Katanga’daki etnik çatışmaları önlemek amacıyla bölgeye çok sayıda asker konuşlandırılacağını açıklamıştı. Orta Afrika'nın ilk sakinlerinden olan ve boyları 1,5 metreyi aşmayan Pigmeler Papua Yeni Gine ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yaşıyor.

Belçika'dan bağımsızlığını ilan eden, 68 milyon nüfuslu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 200'den fazla etnik grubun yüzde 80'i Bantulara mensup. Sık sık etkin gruplar arasında çatışmalara sahne olan ülkede yaklaşık 50 bin Pigme bulunuyor.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,759 µs