En Sıcak Konular

Patatesi iki firma stoklamış

11 Mayıs 2015 13:50 tsi
Gümrük Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerde piyasadaki 312 bin tonluk patatesin 70 bin tonunu sadece iki firmanın stokladığı ortaya çıktı. Stoklarla ilgili incelemeler devam ediyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, patates fiyatlarındaki artışa ilişkin, "Bu konuda yapılan kastı ispat etmek ve ortaya koymak amacıyla çalışma yürütülüyor. Stok yaparak fiyatlar özellikle yükseltilmeye çalışıldığı şeklinde bir sonuç ortaya çıkarsa bununla ilgili çok ciddi müeyyide söz konusu" dedi.

Bakan Canikli, son aylarda patates fiyatlarında olağanın dışında bir artış yaşandığını ve bugüne kadar görülmeyen bir fiyatla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Bu yıl Türkiye'deki patates üretiminde herhangi bir sıkıntı olmadığının altını çizen Canikli, "Yani bir daralma, azalma yok. Hatta artış var. Tüketimde de çok ciddi bir artış söz konusu değil" diye konuştu.

Bakan Canikli, bu şartlar altında normal arz ile talep dengesi çerçevesinde fiyatların geçen yılki rakamlara yakın bir şekilde oluşması gerektiğine vurgu yaparak, tüm detaylara rağmen böyle bir artışın olmasının akla birtakım ihtimalleri getirdiğini belirtti.

"312 BİN TONLUK STOĞUN 70 BİNİNİ İKİ FİRMA STOKLAMIŞ"

Bakanlık olarak patatesle ilgili çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Canikli, şöyle devam etti:

"Acaba speküle edilerek haksız kazanç sağlamak amacıyla piyasaya arz edilen patates miktarının kasıtlı olarak düşürülerek fiyatların yükseltilmesi gibi bir çalışma ya da bir operasyon mu yapılıyor' sorusu ister istemez akla geliyor. Bu doğrultuda bakanlığımızdaki patatesle ilgili hal kayıt sisteminde yer alan rakamları ve stok miktarlarını firma bazında tek tek kontrol ederek bir çalışma yaptık. Şu anda çalışma ayrıntılı bir şekilde müfettişler tarafından detaylandırılıyor.

İlk bulgulara göre, şu an itibarıyla hal kayıt sistemine beyan edilen patateste yaklaşık 312 bin tonluk bir stok olduğu gözüküyor. İki firmanın sadece tek başına stoğu, 65 ya da 70 bin ton civarında."

"FİYAT YÜKSELTMEK İÇİN STOK YAPILDIYSA CEZA SÖZ KONUSU"

Bakan Canikli, yeni sezona girildiğini ve bu kadar yüksek stok tutulmasının hiçbir ticari geçerliliğinin, mantığının olmadığına dikkati çekerek, "Stok yaparak fiyatlar özellikle yükseltilmeye çalışıldığı şeklinde bir sonuç ortaya çıkarsa bununla ilgili çok ciddi müeyyide söz konusu. Hürriyeti bağlayıcı cezalara kadar varan ciddi ağır para cezasını gerektiren müeyyide uygulanması söz konusu. Tabi sonuçlara bağlı buna bakacağız" şeklinde konuştu.



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,396 µs