En Sıcak Konular

HDP'nin 'ikna komisyonları' iş başında

11 Mayıs 2015 13:25 tsi
Doğu ve Güneydoğu'da uzun yıllardır faaliyet gösteren BDP/HDP ikna heyetleri ilk kez partiden isimler tarafından kamuoyuna açıklandı

Doğu ve Güneydoğu'da son günlerde aşiretlerin toplu şekilde HDP'ye geçişlerinin arkasındaki neden ortaya çıktı. Daha önceki parti BDP döneminden kalan "İkna komisyonları"nın aşiretlerin üzerinde büyük bir etki oluşturduğu öğrenildi. Yıllardır bölgede faaliyet gösteren bu "ikna komisyonları" seçim öncesi çalışmalarına daha da hız verdi ve birçok aşireti günler süren görüşmelerden sonra HDP'ye geçmeye ikna etti.

Son olarak Batman ve Şanlıurfa'da şehrin büyük aşiretlerinden bazıları toplu olarak HDP'ye geçti. Batman’da AK Parti’ye destek veren ve tahminlere göre bölgede 20 bine yakın oy potansiyeli bulunan Raman aşireti aniden HDP'ye geçti. Yine Tarım Bakanı Mehdi Eker’in de akrabaları olan Batman’ın etkili alilerinden Alpahanlar’dan da (Maladina) 300 kişi ile HDP'ye geçti.

Van Başkale İlçesi’nde yıllardır AK Parti teşkilatını yöneten aileler de istifa ederek HDP’ye katıldı.

Suruç’un 5 büyük aşireti; Erdoğan, Kılıçaslan, Kalkan, Şahin ve Boydan’lar tıpkı diğerleri gibi toplu olarak ilçede bir yürüyüş düzenleyip HDP ilçe binasına gittiler.

Türkiye’nin en büyük aşiretlerinden Rişvan aşiretinden 12 bin kişi, yine toplu yürüyüşle HDP saflarına geçti.

"İKNA KOMİSYONLARININ ETKİSİ"

Aşiretlerin ikna edilmesiyle ilgili ilk kez bir HDP'li açık açık "ikna komisyonları"ndan söz etti. Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki HDP teşkilatının başkanı Mehmet Koşut, "İkna Komisyonları"nın son günlerde faaliyetlerine hız verdiğini ve aşiretlerin ikna edilmesinde büyük katkı sağladığını söyledi.

Koşut, komisyonların bazı yerlerde yüzlerce kişiden oluştuğunu, Suruç'ta bu sayının 40 olduğunu ifade etti.

Radikal Gazetesi'ne konuşan Koşut, komisyon üyelerinin o yörenin ileri gelenlerinden, akil insanlarından, sözü geçen, tanınan kanaat ve dini önderlerinden, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden, gençlerden ve her meslekten insandan oluştuğunu vurguladı. Etkisinin de buradan geldiğini kaydeden Koşut, İkna Komisyonu’nun nasıl faaliyet yürüttüğünü de şöyle anlattı:

“Komisyon ilişki kurulacak ailenin, aşiretin, grubun niteliğine göre kendi içinde heyetler belirliyor. Mesela bir köy veya aşiret ile görüşeceğiz. İkna Komisyonu kendi içinde o köyü veya aşireti tanıyan, daha önce bir ilişkisi bulunan, sözünün geçebileceği isimlerden heyet oluşturuyor. Bu heyet onları ziyaret ediyor. Günlerce süren görüşmeler, sohbetler, toplantılar yapılıyor. Burada önemli olan ilişki kurduğumuz kesimin hassasiyetleri, niteliği. Genel bir propaganda yapmak yerine doğrudan ilişki kurabilecek isimler seçiliyor. Bu heyetler hem o ailenin, aşiretin, kesimin özelliklerini, hassasiyetlerini biliyor hem de geçmişten gelen bir ilişkiye, deneyime sahip oluyor.”

Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,405 µs