En Sıcak Konular

Başbakan Davutoğlu'ndan vize müjdesi!

11 Mayıs 2015 12:24 tsi
Başbakan Davutoğlu TİM İstişare Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu, konuşmasında ihracatçılara vize müjdesi verdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin İstişare Toplantısına katılan Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, vize politikalarıyla Türkiye’nin ekonomik hinterlandını genişletmeye çalıştıklarını belirterek, “İstiyoruz ki ihracatçımızın vize kaygısı olmasın” dedi. Girişimciliğin önemine değinen Başbakan, “Nerede bir Türk girişimcisi varsa orada bizi temsil eden Türkiye Cumhuriyeti mevcudiyeti olacak” diye konuştu. Dünya ekonomisinin daraldığını anlatan Başbakan Davutoğlu, “Sizden beklentimiz iç üretim niteliğini değiştirecek hamleler yapmanız, AR-GE’ye önem vermenizdir” dedi.


Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Sanayicilerimizi de tebrik etmek istiyorum. Sanayi üretimini artırdıkları için. İhracatçılarımızın girişimci ruhu olmasaydı Ankara'da alınan kararlar sahada karşılık bulmazdı. Sizden beklediğimiz iç üretim niteliğini değiştirecek hamleler yapmanız, AR-GE'ye önem vermenizdir. Uluslararası alanda rekabet gücümüzün artması için birçok faaliyet yaptık. Küresel krizi aşmışsak, dinamik ve esnek şekilde pazar çeşitlendirmesinin önemi var.

12 yıl içinde olağanüstü girişimlerle Türkiye dünyada adını hissettirdi. Atılım gerçekleşen bir dönem oldu. İhracatçılarımızı da tebrik ediyorum. Geldiğimiz nokta çok iyi. 2002'de 36 milyar olan ihracat şimdi 158 milyar dolar oldu. 90'lı yıllarda dünya ticareti büyürken 12 milyardan 36 milyar dolara çıkıldı. Ama 2002'den sonra 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktık. Şu an 1 milyar dolar ihracatı aşan şehir sayımız 16.

VİZESİZ SEYAHAT GELİŞTİRİLECEK
Rusya ile vizelerin kaldırılması düşünülen bir şey değildi ama bir anda bu karar alındı. Bu mekanizma üzerinden sizlerin sorunlarını çözdük. Serbest ticaret anlaşmalarını genişlettik. Biz iktidara geldiğimizde 42 ülkede vize serbestlik anlaşması vardı, şimdi 76 ülkede, daha da geliştireceğiz. İstiyoruz ki ihracatçımız vize kaygısı olmadan seyahat edebilsin. Dış temsilciliklerimizin sayısını 299'a çıkarmışsak sizin için. THY en çok yere uçan hava yolu şirketiyse sizin dünyaya açılımınızı sağlamak içindir. Siz ne talep ederseniz önünüzü açmak bizim için elzemdir.

Cari açıkta sağladığımız başarı da önemli. İthalatımız 3.8 oranında geriledi. Bu dönüşümü bir ileri aşamaya götürmek için birlikte planlama yapmamız gerekir. 25 öncelikli dönüşüm programımız var.

İTHALATTA BAĞIMLILIK AZALACAK, CARİ AÇIK DÜŞECEK

En fazla önem verdiğimiz durum ithalata olan bağımlılığımızın azaltılması. İthalata olan bağımlılık azaldıkça cari açık düşecek. İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi konusu bu 25 öncelikli dönüşüm programımız içinde. İhracatçı şirketlerinde tasarım departmanlarının kurulması mümkün hale geldi.
Bundan sonra her talebiniz tek tek nok edilecek ve seçim sonrasında her talebiniz icraate geçecek. Kayıt defterde kalmayacak, hükümet programlarına girecek. Türkiye 500 milyar dolar ihracata ulaşacak.

Normalde hükümetler seçimlere giderken uzun dönemli programlara ara verir ve daha çok kısa dönemli popülist eğilimler içine girebilir. Dikkatinizi şu noktada çekmek isterim, 62. hükümeti kurduğumuz günden itibaren biz 8 aylık bir hükümet programı açıklamadık. 8 yıllık, 2023'e kadar sürecek bir hükümet programı açıkladık.

PAZARIMIZ OLAN 6 ÜLKEDE KAMU DÜZENİ YOK OLMUŞ DURUMDA

Etrafımızda büyük kırılmaların yaşandığı jeopolitik dönüşümler, çatışmalar yaşanıyor. Altı ülke şu anda, ihracat pazarımız olan altı ülkede kamu düzeni maalesef yok olmuş durumda. Buna rağmen siz oralara giriyorsunuz ihracat yapıyorsunuz, buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu istikrarsız ortamın, bölgelerin arasında bir istikrar adası olma hüviyetini sürdürüyor.

YAPISAL BİR DEĞİŞİME ÖNEM VERİYORUZ

AK Parti hükümetleri döneminde yapılan bütün programlar, açıklanan bütün eylemler belli bir takibin içinde hayata geçirilmiştir. 2002'de acil eylem planıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde başlatılan ilk dönüşümler meyvelerini daha sonraki dönemde verdi. Şimdi de biz yeni Türkiye'yi inşa faaliyetinde ekonomimizin bir bütün olarak yüksek orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçebilmesi için hem ekonominin bütününde hem de ihracat alanında yapısal bir değişime önem veriyoruz.

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMASI

Hükümetlerin kısa dönem seçim politikaları uygulama lüksü yok. Muhalefet popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara, doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında ışık verici şekilde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor. Asgari ücret, işverenlerle işçilerin bir araya geleceği, kamunun da bulunduğu bir ortamda optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir hizmettir. Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyebileceğini en iyi sizler bilirsiniz.

İhracata dönük üretim stratejisi kapsamında yatırım teşvik sisteminde gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik konuların öncelikli yatırımlar kapsamına alınarak beşinci bölge destek oran ve sürelerinden yararlandırılmasına yönelik mevzuat tamamlandı



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,996 µs