En Sıcak Konular

Şii milisler Tuzhurmatu'da halka şiddet uyguluyor

11 Mayıs 2015 11:44 tsi
Şii milisler, Irak'ta çevresi DAEŞ'ten temizlenen Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinde gerilime sebep oluyor.

Irak'ta çevresi DAEŞ'ten temizlenen Selahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinde Sünniler ile Şiiler arasında gerginlik yaşanıyor. Peşmerge ve Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi'nin (Halk Toplulukları) güvenliği sağladığı Türkmen ilçesi Tuzhurmatu'da silahlı çatışmalar, gruplar arasında kavga, öldürme ve yaralama gibi olaylar arttı.
 
İlçeden yaşanan gerginliğin nedeni olarak taraflar birbirini suçluyor. Kürtler, şiddet olaylarının sorumlusu olarak "Şii milisleri"  gösteriyor.  
 
AA muhabirine konuşan Tuzhurmatu Meclisinin Kürt üyesi Kemal Ahmet, ilçede neredeyse her gün cinayet ve adam kaçırma olaylarının yaşandığını belirterek, "DAEŞ'e yönelik son operasyonlardan sonra Tuzhurmatu ilçesinin çevresinde herhangi bir tehdit kalmadı. Ancak şimdi de ilçede mezhepsel ve etniksel çatışmalar başladı. Bunların başlıca sorumlusu Şii silahlı milislerdir. Bu milisler, intikam duygusuyla hareket ediyor. Bunlar, geçmişte Şii Türkmen mahallelerine yapılan saldırıların intikamını almak istiyor" dedi. 
 
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Tuzhurmatu 11. Büro Başkan Yardımcısı Hasan Baram da Heşdi Şabi'nin ilçeye gelmesinden sonra sorunların çıktığını, özellikle Sünni Arapların hedef alındığını söyledi. Mezhepsel nedenlerle insanların öldürüldüğünü anlatan Baram, "Hiçbir zaman DAEŞ'in yaptıklarından yana değiliz. Ancak bir vatandaşın evinin önünde öldürülmesi de DAEŞ'in yaptıkları ile eşittir" diye konuştu.
 
Tuzhurmatu'da bir dayatma siyaseti olduğunu ileri süren Baram, şunları söyledi:
 
"Tuzhurmatu Belediye Başkanlığı seçiminde bir Kürt aday kazandı. Selahaddin vilayeti de bu seçimi onaylamasına rağmen Bağdat'taki Şii taraflar, bu makama Kürt olmayan birini atamak istiyor. Tuzhurmatu'daki eğitim fakültesi dekanlığına bir Kürt seçildi. Fakat Irak Yüksek Eğitim Bakanlığı buraya bir Türkmen atadı. Özellikle Irak'taki Kürt milletvekilleri, Tuzhurmatu'da yaşananları Irak Parlamentosu'nun gündemine taşımalıdır. Yoksa ilçeyi kötü bir gelecek bekliyor."

aa
 

Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,661 µs